cupio.ro/

Alimente sanatoase pe care sa le consumi cu moderatie

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Alimente sanatoase – de ce sa alegi moderatia?

O multime de alimente sanatoase, pe langa beneficiile pe care le aduc intregului organism si metabolismului, cum ar fi pestele, legumele, fructele sau semintele s-au dovedit a avea o eficienta sporita in cazul in care sunt consumatie in cantitati moderate, care sa nu faca rau procesului metabolic. Fie ca au prea multe calorii consumate in exces si predispun la o ingrasare excesiva in cazul abuzului, sau contin o substanta nociva, care, in cantitati mari, face mai mult rau, ori au un grad ridicat de aciditate ( ca in cazul citricelor), ele nu trebuie excluse in totalitate din dieta noastra zilnica. Pentru a-si demonstra eficienta maxima, acestea trebuie mancate respectand anumite cantitati indicate de medici nutritionisti din intrega lume.

Caci, pana la urma, moderatie si preventia nu sunt caile cele mai bune de a ne mentine sanatosi si in forma?

Cu siguranta ca da, asa ca, in cele ce urmeaza, vom prezenta cititorilor nostri un top cu 5 alimente care fac parte din aceasta categorie.

1.     Conserva de ton

alimente sanatoase

Sursa: www.21food.com

Medicii nutritionisti ne recomanda consumul de peste, deoarece are un continut bogat de acizi grasi esentiali Omega 3 si 6, proteine superioare. Tipuri de peste precum somon, somn sau ton, indplinesc aceste criteria, insa, excesul poate provoca o cantitate prea mare de grasimi sau, surprinzator, de mercur, o substanta toxica pentru corpul nostru (aici vor vorbi mai larg despre ton, caci la el vrem sa facem referire). Tonul este unul dintre alimentele sanatoase  adesea folosit atat la sandwich-uri sau la salate, dar si preparat ca atare, la gratar, insa putini sunt cei care stiu ca au o cantitate de mercur mai mare decat orice al peste, iar daca este consumat in cantitati prea mari, poate provoca probleme de vedere, atrofiere muscular. De asemenea, femeile insarcinate este bine sa il este daca isi doresc un copil sanatos.

2.     Alunele si derivatele

Surs: en.wikipedia.org

Alunele si derivatele fac parte din acele alimente sanatoase care ne ajuta in buna functionare a sistemului nervos, a activitatii cerebrale ( nuci, migdale, fistic), insa trebuie sa avem mare atentie la cat de mult le mancam. Se pot utilize intr-un mod optim cu ocazia unei salate de fructe la micul dejun sau ca atare. Au un continut ridicat de proteine si grasimi sanatoase, confera un bun control al nivelului glucozei din sange si mentine o senzatie de satietate. Problema lor este, insa, faptul ca au un continut prea mare de calorii, intre 160 si 190 la suta de grame, de accea, nutritionistii ne recomanda sa consumam doar o jumatate de portie pe zi.

3.     Quinoa

La fel ca alunele si nucile, quinoa este unul din acele alimente sanatoasa care necesita moderatie din cauza aportului energetic, care ar putea duce la ingrasare. Aceste seminte mai putin intalnite la noi in Romania se afla in topul preferintelor, deoarece este alcatuita doar din grau intreg si are aminoacizi, prin urmare, poate inlocui cu succes sursele de proteine animale.

Un renumit nutritionist de sugereaza prepararea a 8 grame de persoana, pentru a beneficia de o cantitate dubla de fibre fata de alte cereal si pentru a oferi inimii si sistemului cardiovascular cantitatea necesara de grasimi saturate. O portie contie 220 de calorii, iar o jumatate este necesarul zilnic. Quinoa se poate folosi impreuna cu varza, spanac sau la salate.

4.     Rosiile

Sursa: Wikimedia Commons

Rosiile sunt alimente sanatoase, dar cu care nu trebuie exagerat, la fel ca in cazul citricelor, deoarece sunt legume foarte acide (au un nivel scazut al ph-ului) si ar putea afecta dezechilibrul acido-bazic de la nivelul. Desi sunt o sursa uriasa de licopen, caroten si vitamina C, un ph prea scazut conduce la instalarea refluxului gastro-esofagian si a gastritei. Este util sa fie consummate in stare preparata decat crude in vederea unei mai bune absorbtii a licopenului.

5.     Untul de alune

Ca si in cazul alunelor, problema untului produs din acestea este reprezentat de aportul caloric. Brevetarea sa dateaza inca de la sfarsitul secolului 19, insa el a fost din ce in ce mai folosit in gospodarii datorita aportului de fibre, grasimi nesaturate, proteinelor si beneficiilor aduse sistemului cardiovascular. Consumat dimineata pe o felie de paine, da energia zilnica de care organismul are nevoie. Datorita continutului ridicat de biotina, mentine un aspect mai stralucitor si mai lucios al fetei.

melimeloparis.ro