Rosiile si cele mai ingeniose retete unde le folosim

Cu totii stim ca vara este sezonul in care apar rosiile, care ofera organismului uman o multime de beneficii si substante nutritive de cea mai buna calitate: vitaminele A si C, licopen, se inscriu printre cei mai importanti nutrient de care avem  nevoie pentru mentinerea sanatatii. Ca o mare curiozitate, desi acestea sunt cunoscute a fi fruct, in anul 1893, prin decizie a Curtii Supreme, ele au fost categorisite drept legume. Asteptam toiul verii pentru a degusta soiurile zemoase, dulci si gustoase produse pe campurile patriei noastre, prilej cu care putem folosi aceste minunatii nu doar pentru consumul la salate, ci si pentru a prepara cele mai delicioase si inovatoare retete.

In prezentul articol, doresc sa prezint doua retete avand aceasta baza rosiile, una este potrivita pentru lacto-vegetarieni, iar cea de-a doua speram sa fie pe gustul iubitorilor de carne.

Rosiile umplute cu branza

Pentru aceasta reteta, avem nevoie de cateva tomate, 100 de gr de telemea, 100 de gr de branza dulce, 100 de gr de branza de burduf, cate o felie de branza topita pentru fiecare tomata, 1 ou, 1 lingura de smantana, putin cimbru, 2 linguri de ulei pentru a unge tava, sare si piper.

Ca mod de preparare, se taie capacul de la rosii, cu o lingurita se scoate miezul, se presara un pic de sare in interior si se lasa la scurs. Branzeturile se maruntesc, se amesteca cu oul bautut separat cu smantana, un pic de sare si piper, se umple rosiile, se aseaza o felie de branza topita, se pune capacul si se lasa la cuptor pana sunt gata.

Sursa: pexels.com

 

Rosii cu pui si porumb

La aceasta reteta, se folosesc 6 tomate tari, coapte, 300 gr de cascaval, 3 crutoane din 3 felii de paine, 150 de gr de piept de pui fiert, 100 gr porumb de la conserva, 100 de gr de masline, un sos vinegreta, pe care il vom prepara din 5 linguri de ulei si zeama de la o lamiae, putina sare si piper si verdeata.

Se taie capacelele de la rosii, se scoate miezul cu o lingurita si se oparesc 2 secunde in apa clocotita, dupa care se taie cubulele pieptul de pui fiert in prealabil si cascavalul. Se face un fel de cascaval pane, se da fiecare bucata prin apa, faina, ou si pesmet si se prajesc la foc incins, dupa care se dau crutoanele prin oul bautut, amestecat cu faina, si se prajesc si ele. In cele din urma, toate acestea se amesteca cu porumb, masline si sosul vinegreta preparat anterior. Tomatele se vor umple cu aceasta compozitie, se pun la rece timp de 10 minute si apoi se servesc.

melimeloparis.ro