Perioada Postului Craciunului implica privarea de alimente de origine animala. Chiar si asa, fara de a beneficia de aportul proteinelor de origine aninala, putem inlocui aceasta lipsa cu alte produse de origine vegetala care sa ne furnizeze principalii nutrienti de care avem nevoie pentru a ne simti plini de energie. Asa ca putem alege sa consumam sarmale de post.
Cand ne gandim la sarmale de post, ne gandim la varza, orez, deci carbohidrati si ceva vitamine. Totusi, 4-5 sarmale consumate la masa de pranz, impreuna cu o ciorba de legume, poate fi un exemplu pertinent de un pranz complet, care sa asigure mare parte din sursa de carbohidrati si vitamine zilnice de care avem nevoie.
Toate gospodinele stiu cum se prepara apetisantele sarmale cu carne de vita sau de porc care intregesc si dau gust masei de Craciun.
Insa, foarte putine, din comoditate, prepara sarmale de post. Pentru unii oameni, gustul acestor sarmale de post nu ar fi tocmai pe placul lor. Insa, cu ajutorul acestei vei savura acest preparat minunat si te vei bucura de deliciile unei mese de post pe gustul tau.
Dupa obtiunea fiecaruia, se pot folosi sau nu ciuperci calite in prealabil in compozitie. Ca ingrediente, avem nevoie de:
Ceapa tocata se caleste in 2-3 linguri de ulei, pana cand devine sticloasă. Se pune jumatate din morcovul ras si se calesc impreuna inca un minut. Se pun ciupercile tocate marunt peste ceapa si morcov, se calesc impreuna pana cand se inmoaie putin. Se adauga orezul spalat si scurs. Se mai adauga cimbru, sare, piper, marar si patrunjel tocat. Se tin pe foc inca1-2 minute.
Se ia frunza de varza si se pune compozitia de ciuperci cu orez. Cantitatea este de o lingura de ciorba, pusa pe latimea frunzei. Apoi se ruleaza sarmaua normal, se inchide bine la capete pentru a nu se desface la fiert. Se pun frunze de varz taiate pe fundul unei oale cu morcovul ras. Se amesteca cu bulionul sau pasta de tomate si se pune 1/3 peste varza taiata. Se aranjeaza sarmalele peste varza, una peste alta.
Dupa ce se aranjeaza toate sarmalele, se pune restul de bulion sau pasta de tomate. Se mai adauga un rand de varza taiata, sare si piper dupa gust. La final, se adauga ulei si apa fierbinte pana la nivelul sarmalelor. Oala se pune la foc mediu, iar minunatele sarmale de post se tin la fiert 30-60 de minute.
Se poate completa cu apa daca este nevoie, iar, daca va doriti, le puteti tine si la cuptor 45-50 de minute. Daca nu, le fierbeti pana ce varza se fragezeste.
Va dorim pofta buna si un post al Craciunului cat mai usor!