Ne aflam in plin post al Pastelui, un post de 7 saptamani care anul acesta dureaza pana pe data de 8 aprilie, zi in care vom sarbatori Invierea Domnului. In lipsa de produse animale care sa ne furnizeze resursele de proteine de inalta calitate, in aceasta perioada din an suntem in cautarea unor retete savuroase de post. Retete care sa fie bogate in proteine de origine vegetale, care sa confere un aport zilnic de nutrienti, energie si vitalitate pentru intreaga zi. In acest sens, ciorba de fasole este un fel alimentar ideal, care aduce un aport semnificativ de vitamine, minerale, proteine, mai exact, tot ce trebuie organismului pentru a depasi perioada de tranzitie de dupa iesirea din iarna.
Ciorba de fasole este o mancare ieftina, plina de savoare, dar mai ales extrem de satioasa. Iata, asadar, cum o putem prepara!
Spre deosebire de supa sau ciorba de legume, ciorba de fasole abunda in ingrediente bogate in proteine, vitaminele A si C, calciu, magneziu si alte substante vitale pentru buna functionare a organismului. Pentru preparare, avem nevoie de 400 de grame de fasole boabe, 80 de grame de morcov (circa doi morcovi medii), 2 radacini de patrunjel, un sfert de radacina de telina de dimensiuni medii, o ceapa de marime mijlocie, un ardei gras sau o lingura de boia dulce si doua rosii, pentru a da ciobei un pic de savoare si culoare.
Vom condimenta cu 1-2 foi de dafin, o ramura de cimbru, sare, piper. La final, vom adauga o legatura de verdeata, dupa gust. Putem opta intre tarhon, leustean sau patrunjel.
Inainte de a pune cioba de fasole la fiert, trebuie sa avem grija de boabele de fasole, care uneori sunt cam tari, fie din cauza ca sunt un pic cam vechi, fie ca nu au avut suficienta apa pentru rehidratare.
Se va curata fasolea de impuritati si se vor indeparta boabele stricate. Apoi, fasolea se va lasa la inmuiat la apa (se adauga sufient lichid pentru a depasi cu 6 cm nivelul boabelor). A doua zi, fasolea se pune la fiert, in apa curata rece. Dupa ce apa da in clocot, fasolea se scurge si se limpezeste intr-o sita sub jet de apa. Se pune inca odata la fiert in apa rece. Se mai inlocuiesc doua ape. se fierbe fasole pret de doua ore. Ultima fierbere face fasolea mai usor digerabila.
Intre timp, se taie marunt legumele, pe pun intr-o cratita, impreuna cu 50 ml de ulei, pentru a se cali. Se adauga ceapa maruntita si un strop de sare. In momentul in care fasolea este aproape fiarta, se adauga legumele calite, o ramura de cimbru uscat, se taie ardeiul gras felii, si se pun 2 rosii sau o lingura de pasta de tomate sau bulion. Se condimenteaza, dupa gust, cu sare si piper.
Ciorba de fasole boabe de post de poate servi cu ardei iute murat. Nu uitati sa presarati, la final, leustean, patrunjel sau 2-3 linguri de tarhon maruntit, in functie de preferintele dvs culinare!
Va invitam la masa!