Desertul copilariei si unul dintre cele mai populare prajituri produse in cofetariile romanesti poate fi preparat, in cel mai simplu mod, si acasa! La inceput de vara, deliciile culinare se tin lant, mai ales ca prajitura Profiterol ne duce cu gandul la celebra inghetata savurata de cand eram copii, acum mai bine de doua decenii!
Foarte ravnita mai ales de catre romanii pasionati de micile delicii savuroase, prajitura Profiterol era o combinatie perfecta de frisca naturala, imbracata in ciocolata minunata, rafinata si gustoasa. De-a lungul timpului, insa, din ratiuni pur economic, reteta a suferit unele transformari marcante. Asa ca, vrem nu vrem, pentru a ne bucura din nou de gustul inconfundabil al unui desert extrem de apreciat de catre noi, cunoscatorii, haideti sa vedem cum putem pregati, in casa, o prajitura Profiterol savuroasa!
Dupa cum stim deja, mai ales daca suntem atrasi de gastronomia frantuzeasca, profiterolul este un produs obtinut din choux-uri umplute cu crema de vaniloe, crema chantilly sau inghetata, glazurate cu un strat fin de ciocolata. O combinatie ideala pentru cei carora le place amestecul de ciocolata cu frisca!!!
Inainte de a ne apuca de treaba, sa facem, asadar, o scurta trecere in revista a ingredientelor principale. Deci, sa verificam cu atentie daca regasim in frigider sau in camara:
Aceste cantitati indicate ar trebui sa fie sufiente pentru a realiza nu mai putin de 50 de "gogosi" micute si pufoase.
Pentru pregatirea cremei Chantilly, vom avea nevoie de:
In cele din urma, crema de ciocolata se va prepara utilizand urmatoarele ingrediente:
Sa incepem, deci, cu prepararea aluatului! Faina se cerne de doua ori, folosind o sita cu gauri mici. Dupa aceea, se adauga apa, untul moale, sarea si zaharul intr-o cratita, pentru a se topi la foc mic. Faina se adauga in momentul in care apa a inceput sa fiarba, iar zaharul s-a topit complet. Lasand la foc mic, se amesteca non-stop pana ce aluatul se desprinde de pe marginea cratitei si devine o comopozitie compacta. Procesul dureaza, de regula, circa 3-5 minute. Aluatul se va lasa ulterior la racit.
Se incorporeaza rand pe rand primele trei oua, avand grija ca fiecare dintre acestea sa se integreze complet in interiorul compozitiei obtinute initial. Cel de-a patrulea ou se sparge si se amesteca cu furculita, adaugandu-l, apoi pentru a forma o compozitie moale, dar care isi pastreaza forma.
Formam mici gogosele in tava de cuptor, tapetata cu hartie de copt. Atentie, insa, ca trebuie sa lasati un spatiu suficient de 5-6 cm intre ele!
Gogosile se coc la cuptor preincalzit la 200 de grade un sfert de ora, dupa care inca 10 minute la 180 de grade si alte 10 cu usa intredeschisa. Dupa aceea, tava se scoate si se lasa la racit.
Prepararea cremei Chantilly este poate cea mai migaloasa. Smantana, vasul in care se bate frisca si paletele mixerului se pun doua ore la frigider, pentru a fi foarte reci inainte de inceperea prepararii. Smantana se adauga in vasul rece, impreuna cu batonul de vanilie si zaharul pudra. La inceput se mixeaza cu o viteza redusa, pentru ca frisca sa inceapa sa se inchege. Marim treptat viteza de mixare!
Frisca este gata in momentul in care nu mai cade de pe paletele mixerului.
Smantana lichida, zaharul, sarea si untul moale se incorporeaza si se lasa la foc mic pentru a fierbe. Se adauga ciocolata taiata marunt si se amesteca, pana ce aceasta se topeste complet, dupa care crema se strecoara printr-o sita deasa si se lasa la racit la temperatura camerei.
Fiecare gogoasa se umple cu frisca si se scufunda complet in crema de ciocolata. Se lasa la scurs cateva minute. Acum, prajitura Profiterol este aproape gata!
Se orneaza din loc in loc cu frisca, daca ne mai ramane putem sa punem si dedesubt. Pofta buna sa aveti!