cupio.ro/

Prajitura Alba ca Zapada: reteta rafinata a unei prajituri fine

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Cu o reteta veche de aproape 40 de ani, prajitura Alba ca zapada, denumita si lamaita, este considerata, pe buna dreptate, o delicatete atunci cand vine vorba de desert. Desi modalitatea sa de preparare este una un pic mai sofisticata, comparativ cu alte retete, totusi, gustul, savoarea si rafinamentul degasat de forma atragatoare a prajiturii fac ca rezultatele obtinute sa incununeze toate eforturile depuse.

Datorita gustului inconfundabil, cat si a fragezimii aluatului, prajitura Alba ca zapada a fost pentru mult timp supranumita si "regina" prajiturilor.

Prajitura Alba ca zapada-reteta

Asadar, iata care sunt ingredientele care dau deliciu minunatei prajituri si modalitatea sa de praparare.

Pentru foi, sunt necesare 800 de grame de faina, 2 oua intregi, 200 de grame de unt cu minim 80% grasime si 200 de grame de smantana acrisoara. Blatul se fragezeste cu un plic si jumatate de amoniac (aproximativ 10 grame), cantitate pe care se stinge in 3 linguri de lapte rece.

Prajitura Alba ca zapada se asorteaza cu putina coaja rasa de la o lamaie si un strop de vanilie, iar pe deasupra se garniseste cu 200 de grame de zahar pudra.

Pentru prepararea creme, sunt necesare 4 galbenusuri, un strop de sare, 350 de grame de zahar tos si 350 de grame de unt cu o concentratie de grasime de minim 80%. Untul trebuie tinut in prealabil, la temperatura camerei, cu putin timp inainte de a incepe prepararea, pentru a se putea inmuia. De asemenea, se incorporeaza si 500 de ml de lapte.

Savoarea prajiturii va fi oferita de catre coaja stoarsa de la o lamaie, zeama de la o lamaie, si miezul unui baton de vanilie (sau echivalentul a doua plicuri de zahar vanilinat).

Prajitura Alba ca zapada- preparare

Sa trecem acum la prepararea savuroasei prajituri Alba ca zapada! Untul, zaharul pudra, vanilia si coaja rasa de la lamaie se aseaza intr-un vas, amestecandu-se bine cu telul sau mixerul. Intre timp, se adauga cele doua oua intregi (fara a separa albusul de galbenus), impreuna cu smantana. Dupa care se amesteca putin.

Intr-un mic castron se dizolva amoniacul in putin lapte rece si se adauga peste compozitia deja ppregatita.

Simultan, se incoporeaza si faina. Se mixeaza cu grija pana se obtine o compozitie solida, dar cu o textura neteda, in acelasi timp. Aluatul se infoliaza intr-o folie de plastic si se lasa la dospit pret de 20 de minute, pe masa de bucatarie.

prajitura alba ca zapada

Sursa: Prajituria

Atentie! Nu se baga sub nicio forma la frigider!

Dupa ce trec cele 20 de minute, intregul aluat se imparte in 4 parti egale, din face se obtin 4 foi ( atentie ca dimensiunile foilor sa se incadreze in cele ale tavii). Pentru ca aluatul sa devina elastic si usor de manevrat, se presara o mana de faina pe masa de lucru si pe sucitor. Se poate turna si un strop de ulei daca aluatul este prea tare.

Dedesubtul fiecarei foi se aseaza cate o hartie de copt, astfel incat aceasta din urma sa acopere intreaga suprafata a foii de blat si a tavii.

Tavile se baga la cuptorul preincalzit la 180 de grade ( se pot pune cate doua foi deodata si se coc 8 minute). Daca se pun seprata, timpul de coacere se reduce la 6 minute. Atentie, insa, ca foile sa ramana alba, doar marginile sa fie rumenite.

Prapararea cremei

Prepararea cremei pentru prajitura Alba ca zapada se realizeaza in felul urmator: galbenusurile se incorporeaza impreuna cu zaharul tos, sarea, vanilia si coaja de lamaie. Se adauga apoi si putin amidon. Amidonul se dilueaza treptat cu lapte rece, pentru a desface cocoloasele care se formeaza. Oala se aseaza apoi la foc mediu si se amesteca continuu pana ajunge la punctul de fierbere.

Se lasa un minut ca sa se ingroase bine de tot. Apoi se lasa sa se racoreasca pana ce ajunge la temperatura camerei. Se acopera cu folie din plastic direct lipita de suprafata ei, pentru a nu prinde ppojghita si se lasa sa se receaca. Dupa aceea, se bate un pic cu mixerul si se adauga zeama stoarsa de la 2 lamai. Crema devine fluida si capata un gust acrisor. Se pun bucatile de unt. Untul se poate spuma si sa se adauge treptate crema de lamaie

prajitura Alba ca zapada

Sursa: Savori Urbane

Crema de vanilie cu lamaie trebuie sa se racoreasca pana ajunge la temperatura camerei. Am acoperit-o cu folie de plastic direct lipita de suprafata ei (ca sa nu faca pojghita) si am pus-o pe pervaz la racorit.

Dupa ce s-a racorit am batut-o putin cu mixerul si i-am adaugat zeama stoarsa de la 2 lamai. Crema devine mai fluida si are un gust foarte placut, acrisor. Am inceput sa pun in ea bucatele de unt moale si sa mixez dupa fiecare transa. Nu mixati prea mult pentru ca exista riscul taierii cremei! Puteti proceda si ca la cremele clasice prin spumarea mai intai a untului moale si adaugarea treptata a cremei de lamaie in el.

Prajitura Alba ca zapada este gata pentru a fi servita!!!

Se incorporeaza crema, adaugand-o pe doua nivele intre cele trei blaturi. Se poate pune la prasa pana a doua zi sau aseza un obiect mai greu pentru a se putea fragezi. Se taie in dreptunghiuri sau romburi si se asezoneaza cu zahar pudra. Atentie! Lasati-o la rece 12-24 de ore inainte de a o taia. Crema va fragezi instant aluatul/

 

melimeloparis.ro