Marul (Malus domestica) este originar din centrul Asiei și este cultivat pe toate continentele. Exista sute de soiuri diferite prin valoarea nutritiva, gustativa, terapeutica și profilactica, precum și prin culoare și gust, fiind fie fructe de masă, fie utile pentru diferite preparate ca desert sau pentru gătit. Produsele gatite tind să fie mai mari ca dimensiune decat tipurile pentru desert. Merele pot fi conservate sub forma de gemuri, compoturi, oțeturi, cidru și muraturi.
In medie, el are 85% apă și aproximativ 50 de calorii (la 100 de grame), și circa 5% proteine. Au foarte mult potasiu, multe vitamine, în special C și beta-caroten, dar și vitaminele A, E și B, chiar și fosfor, fier și calciu, deși în cantitate mai mică. Acesta este o foarte bună sursă de fibre, dintre care cea mai importantă e pectina, iar quercitina, epicatechina și procyanidin B2 sunt flavonoizi conținuți, în proporții diferite de toate soiurile de mere. Aceste trasaturi benefice pentru sanatate fac ca marul sa fie recomandat chiar si persoanelor care intampina probleme de digestie, metabolism si nutritie, fiind indicat persoanelor care sufera de diabet. In plus, studiile au evidentiat ca au beneficii antivirale, deoarece cerectatorii au descoperit ca cei care le consuma, se imbolnavesc mai rar de raceala sau gripa si de afectiuni le cailor respiratorii superioare. Imbunatatesc functiile pancreasului, un consum cat mai mare are rolul de a produce efectul scontat. Scad riscul formarii calculilor urinari din oxalati, suprima senzatia de foame si sunt foarte utile in curele de slabire. Prin urmare, poate fi consumat in orice dieta si nu are contraindicatii deosebite.
Cojile acestor fructe contin acid ursolic, care creste masa muschilor scheletici si tesutul adipos brun, si scad, totodata, grasimea de culoare alba, pentru a reduce obezitatea si steatoza hepatica. De asemenea, cu ajutorul lor se poate prepara un ceai puternic aromat si cu un gust deosebit de placut.
Marul este o sursă puternică de potasiu, o componentă importantă a celulelor și fluidelor corporale, care ajută la controlarea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale. Cercetări recente au arătat, de asemenea, că beneficiile antiinflamatorii ale conținutului de quercetină din mere oferă protecție pentru sistemul cardiovascular. Studiile arată ca persoanele care au mâncat mere în fiecare zi, timp de cinci ani, prezintă cu aproape 70% mai puține riscuri de a face accident vascular cerebral fatal și cu aproape 50% mai puține probabilități de a dezvolta o boală cardiacă și coronariană.
Quercitina este un flavonoid pe care merele îl conțin din abundență și despre care se știe că joacă un rol important în prevenirea multor tipuri de cancer. Unele cercetări au relevat că în special soiurile roșii și cele Golden inhibă cu 39-43% creșterea celulelor de cancer hepatic și de colon. Tot această substanță este responsabilă de neutralizarea efectelor radicalilor liberi, care cauzează îmbătrânirea prematură.
Asadar, recomandam sa consumati marul zilnic pentru a te mentine in forma in fiecare zi si pentru a te tine la distanta de doctor.