Alternarea alimentatiei sanatoase cu cea nesanatoasa este daunatoare pentru organism

Alternarea alimentatiei sanatoase cu cea nesanatoasa este daunatoare pentru organism

Potrivit unui nou studiu aparut in revista Molecular Nutrition and Food Research, degeaba mancam sanatos in timpul saptamanii daca in weekend facem excese culinare. Studiul dovedeste ca este extrem de daunator pentru organism sa schimbam radical felul in care mancam. Astfel ca regimul alimentar diferit afecteaza flora intestinala, fiind agresata microbiota care devine mai sensibila la alimentele prea dulci sau prea grase.

In cadrul studiului au fost analizate schimbarile alimentatiei la sobolani. Au fost impartite doua grupe de sobolani. Prima grupa a primit mancare sanatoasa toata saptamana dar au mancat prea mult in weekend iar in cealalta grupa, o parte a primit doar junk food iar ceilalti sobolani au avut un regim alimentar adaptat. Cercetatorii au observat ca dupa 16 saptamani animalele care au avut regim alimentar alternant erau mai slabe decat cele care au consumat doar mancare grasa, dar in schimb cantareau mai mult decat cele care au primit doar un regim sanatos. Cel mai interesant lucru a fost obsevat in cazul rozatoarelor cu regim alternant deoarece aveau microbiota la fel de degradata ca aceea a sobolanilor care mancasera doar alimente prea grase.

Exista si o parte optimista a studiului care dovedeste ca daca consumam alimente sanatoase , flora instestinala se reface foarte repede. Trebuie precizat ca este permisa cate o mica placere culinara din cand in cand si chiar este benefica pentru psihic. In schimb, trecerea brusca de la o extrema la alta agreseaza organismul foarte mult, in special sistemul digestiv.

Sursa: Agerpres

Facebook Comments
Comenteaza folosind FaceBook

Adauga comentariu