Lucrarile de toamna din gradina. Cum pregatesti gradina pentru iarna?

Lucrarile de toamna din gradina. Cum pregatesti gradina pentru iarna?

A sosit toamna si odata cu ea, schimbarile meteorologice iti imbie pe cei care locuiesc la curte sa efectueze o serie din lucrarile de toamna din gradina, in vederea pregatirii terenului pentru iernat.

Lucrarile de gradina sunt absolut necesare, mai ales ca acum se realizeaza lucrari de arat, insamantare, arat sau butasire pentru o serie de plante sau flori.

Lucrarile de toamna din livada

Cei care detin livezi au o perioada foarte aglomerata, care coincide cu toaletarea si ingrijirea pomilor fructiferi. In gradina, mereu gasim cate ceva de facut, fie ca este vorba despre curatarea crengilor, de plivit sau semanat. Pe cat de frumoase, muncile de gradinarit sunt la fel de istovitoare.

O prima lucrare de toamna care se realizeaza cu predilectie in gradinile cu livada este taierea vlastarilor care au rodit pe timpul verii. Daca acestia se usuca, este necesara indepartarea lor. Se va lasa loc, asadar, vlastarilor verzi, care sa furnizeze aport suficient pentru recolta din anul care urmeaza. Vlastarii verzi vor fi lasati pe cabluri de suport sau gardulet.

O alta lucrare importanta din care se realizeaza la inceput de toamna este, cu siguranta, plantarea pomilor fructiferi. Pentru a planta, sapati o groapa suficienta in care sa intre radacina viitorului copac. Dupa fixarea radacinii, aceasta din urma se astupa cu pamantul scos in prealabil, se uda cu o cantitate suficienta de apa si de trateaza, de preferat, cu ingrasamant natural.

Dintre lucrarile de toamna extrem de importante dintr-o livada sunt si cele realizate asupra merilor, pomi fructiferi extrem de sensibili la frig si la daunatori, care necesita o ingrijire speciala.

lucrarile de toamna intr-o livada
Sursa: Gradina Acasa.ro

Trunchiul merilor se imbraca cu benzi de lipici specific pentru a prinde omizile care pot distruge fructele care urmeaza sa iasa primavara urmatoare.

Totodata, se are in vedere si indepartarea plasei de protectie din jurul fructelor care sa poate permite pasarilor sa prinda parazitii care ar putea afecta tulpina pomului.

Pentru a inlatura cu certitudine daunatorii, se poate realiza o spalare a trunchiului si ramurilor pomilor fructiferi. In acest mod, daunatorii care pot hiberna peste iarna sunt indepartati, iar potentiala lor actiune agresiva de la inceputul primaverii este astfel stopata.

Lucrarile de toamna din gradina cu flori

Nu doar pomii fructiferi necesita o atentie sporita in acest incpeut de anotimp, ci si florile, plante care ofera o mireasma placuta in jurul casei. Odata cu apropierea sezonului rece, plantele sensibile la frig sunt acoperite cu o folie anti-inghet. Pentru o protectie sigura, unele plante pot fi mutate in sere incalzite sau, de ce nu, in casa sau in propriul nostru apartament!

Bulbii de dalie, begonie si gladiole vor fi scosi si depozitati intr-un mediu cat mai uscat, avand totusi grija sa inlaturati frunzele moarte inainte de depozitare.

lucrarile de toamna din gradina cu flori
Sursa: Gradina Acasa.ro

Daca va doriti ca primavara ce urmare, gradina dvs sa arate spendid si sa fie “invadata” de o prezenta multicolora de vis, acum este momentul sa plantati bulbii de narcise, branduse, lalele sau frezie.

Ingrijiti jardinierele si dati-le un aspect extrem de agreabil, plantand un mix de flori de iarna.

Nu in ultimul rand, se vor curata trandafirii agatatori si se vor proteja tulpinile de posibilele pagube produse de catre vantul puternic.

 

Facebook Comments
Comenteaza folosind FaceBook

Adauga comentariu