Luna mai a fost numita dupa zeita greaca Maia, identificata cu cea romana a fertilitatii, Bona Dea, al carei festival avea loc în mai. Denumita popular si floral, deoarece acum este momentul in care spectacolul naturii isi face cu adevarat simtita prezenta, luna mai aduce roadele primaverii. Acum putem admira frumoasele minunatii ale lunii lui forar si acum este momentul in care infloresc florile si arborii lunii mai.
La sfarsit de primavara, cand temperaturile sunt numai bune pentru o plimbare prin parc sau o iesire cu prietenii in aer liber la iarba verde, gradinile cu flori devin adevarate oaze de relaxare, rupte parca din basme.
Mozaicul floral si al culorilor, parfumul intens mirositor al florilor de gradina si ale arborilor semeti inunda si transforma atmosfera marilor orase intr-un aer prietenesc si propice unei multitudeni de activitati in aceasta minunata perioada a aerului. Calduroasa, dar in acelasi timp instabila din punct de vedere termic si bogata in precipitatii. Florar aduce cu sine o atmosfera de sarbatoare si un adevarat festin pe care forile si arborii lunii mai il propun trecatorilor si pasionatilor de botanica.
Simbolul acestei frumoase luni de primavara este, cu siguranta, smaraldul. Acesta pietra semi-pretioasa este considerata un simbol al pacii, al dragostei si vietii eterne. De asemenea, smaraldul este vazut a fi cheia succesului si are puterea de a da vigoare iubirii, inteligentei si artei de a vorbi.
In credintele populare, smaraldul este o piatra binevenita in timpul calatoriilor, linistind apele involburate ale marilor. Mai mult, smaraldul este un leac impotriva otravirii si a demonizarii, intareste memoria si asigura succesul in dragoste.
Cand vorbim despre florile si arborii lunii mai, cu siguranta ca avem o fata o lista lunga. Petuniile, crinii, bujorii, mana Maicii Domnului sau macii, cunoscute atat pentru culorile lor deosebite, dar si pentru mirosul lor ametitor, sunt florile cele mai cunoscute care intregesc peisajul acestei luni.
Pe de alta parte, frasinul, plopul, salcamul sau castanul adauga un plus de savoare parcurilor si curtilor oamenilor.
Pe langa rolul lor de decor, o parte din florile si arborii lunii mai au si o insemnata intrebuintare medicala.
Un decor de vis isi face loc atat in interiorul marilor orase, cat si pe campuri sau parcuri. Probabil ca cele mai populare si viu colorate flori sint panselutele. Plante iubitoare de caldura si lumina, ele se regasesc in spatiile verzi special amenajate din orase, in gradini si chiar in casele oamenilor. Florile pot fi de culoare mov, galben sau rosu, dispuse axial, in 5 petale inegale.
Petuniile impodobesc gospodariile, ele putand sta in conditii excelente in ghivece medii sau mari. Acestea se deosebesc prin diversitatea lor coloristica, dezvoltandu-se, in special, la intalnirea lunimii solare. Umbra sporeste inmultirea frunzelor, o sursa inestimata de clorifila si oxigen.
Dintre florile si arborii lunii mai, bujorii se evidentiaza atat prin culorile vii si captivante, cat mai ales prin mirosul lor imbietor. Bujorii cresc in special la curte, in zone cu soare. Plantele nu sunt mari iubitoare de caldura excesiva, ele rezistand pana la inceputul lunii iunie.
Macii sunt vedete campurilor si ale lanurilor de grau sau orz. Pajistile de campie sunt de asemenea pline de maci rosii, care sufoca, realmente, granele inverzite si ierburile pline de prospetime.
Florile si arborii lunii mai completeaza peisagistica oraselor prin intermediul salcamilor, cu florile lor albe si inmiresmate, plopilor, castanilor si frasinilor.
Liliacul este un arbust ce face parte din familia oleaceelor, ale carui flori apar la primele semne ale vremii insorite. Liliacul se regaseste atat la coltul blocurilor, dar mai ales in gradini. Ajunge la o inaltime de sapte metri, are ramurile drepte si lujerii putin muchiati.
Frunzele ovate sau lat ovate ating chiar si 12 cm lungime, sunt de culoare vedere inchis. In schimb, florile sunt simple sau duble, placut mirositoare, grupate in penicule de pana la 20 cm. Florile prezinta un mozaic floral si coloristic. Culorile pot fi in nuante de alb sau liliachiu inchis. Floarea are caliciul mic, campanulat, cu patru dinti, corola cu tub de 1 cm lungime, patru lobi patenti si doua stamine.