Primavara, anotimpul innoirii vegetatiei! Ce copaci infloresc acum?

Primavara, anotimpul innoirii vegetatiei! Ce copaci infloresc acum?

Inceputul de primavara este considerat sezonul in care natura revine la viata, iar vegetatia capata acel aer proaspat, verde asteptat de toata lumea. Atmosfera luxurianta creata de inmugurirea, inflorirea si, ulterior, infrunzirea tuturor speciilor de copaci este un prilej de mare bucuriei, atat pentru cei mici, cat si pentru persoanele mature.

Copaci care infloresc primavara

Dupa o iarna lunga, in care doar coniferere si plantele vesnic verzi din gospodariile noastre ne-au colorat gradina si incaperea in care locuim, in martie si aprilie este momentul sa ne desfatam cu miracolele pregatite de florile colorale si vesele ale pomilor din oras.

In parcurile din marile orase, peisajul este de-a dreptul de basm. Magnoliile, cercisul, gutuiul japonez, diversii pomi fructiferi, precum piersicul, ciresul ornamental sau visinul, sunt printre primele care infloresc si cladesc o atmosfera romantica si plina de caldura.

In luna mai, este vremea liliacului, a salcamilor si a teilor sa ne umple de bucurie cu mireasma lor inconfundabila.

Sa le luam, deci,  pe fiecare in parte si sa vedem cu se schimba imaginea odata inflorirea lor.

Magnoliile

magnolia-flori copaci
Sursa: play.google.com

Cine nu a auzit de acesti superbi copaci. Practic, alaturi de ghiocei, zambile sau lalele, sunt adevarati vestitori ai anotimpului de primavara.

Eleganta, nobila si impresionanta, magnolia este un arbore extrem de rezistent la boli si daunatori. Magnolia este o planta frumoasa, originara din taramurile calduroase ale Americii, care iubeste soarele. Cele peste 77 de specii de plante din familia magnoliaceaeelor sunt usor de plantat, de ingrijit si se ragasesc atat in curtile oamenilor, cat si pe strazile insorite ale oraselor.

Capacul surprinde mereu prin mirosul fermecator si culorile vii ale florilor sale. Frunzele simple, ovale, cu petioli scurti,de un verde lucios, sunt completate perfect de florile parfumante, mari, albe, purpurii sau chiar galbene.

Pamantul in care magnolia va fi plantata trebuie sa fie bogat in humus si sa mentina umiditatea constanta. Fiind sensibila in zona radacinii, este foarte important modul in care arborele este plantat. Mai mult,  trebuie retinut faptul ca nu se recomanda mutarea acestuia, daca se doresc sa aiba o existenta trainica si durabila.

Cercisul

copaci cercis
Sursa: Go Botany

Denumit popular si “Arborele lui Iuda”, cercisul este unui dintre acei copaci care trebuie sa faca neaparat parte dintr-o gradina colorata de la inceputul lunii martie si pana in mai. Provine din zona mediteraneeana si se regaseste in majoritatea gradinilor botanice de la noi din tara.

In gradina, cercisul este unul dintre arbustii decarativi, care ofera un adevarat spectacol de culori prin florile sale de un roz intens si viu colorat.

Florile sunt dispuse in ciorchini gratiosi, care fac din cercis o planta rafinata si frumoasa. Frunzele ofera un decor duperb mai ales toamna, cat capata o tenta placuta de galben-rosiatic.

Din nefericire, cercisul este o planta extrem de sensibila la daunatori, de aceea necesita o ingrijire atenta,

Gutuiul japonez

Gutuiul japonez este o specie de copaci ce face parte din cunoscuta familie a Rosaceaeelor. Fructele sale au forma gutuilor autohtine, insa mult mai mici. Acestea se remarca printr-un gust acru intens si reprezinta o sursa inestimata de vitamina C, minerale si pectina.

Florle de un roz intens sau mai deschis, prinse direct pe ramura, sunt solitare, insa apar des si pot fi dispuse si in inflorescente de cate 4-6 flori.

In special in zonele de deal si podis, gutuiul japonez joaca un puternic rol decorativ. Din ramurile sale, se poate alcatui un “gard viu” destul de spectaculos, care sa fie luminat de lumina blanda a razelor de primavara.

Coronamentul este, la randul sau, foarte bogat. Arborele este unul din tipurile de copaci rezistenti la conditiile geologice, climatice si pedilogice din Romania.

Ciresul ornamental

copaci
Sursa: Garden expert

Daca ne gandim la copaci care infloresc primavara, cu siguranta ca vom include ciresul ornamental pe aceasta lista.

Provenind din Japonia, ciresul este simbolul vietii scurte si efemere.  Florile sale sunt extrem de indragite de catre niponi, gratie frumusetii, puritatii si a unicitatii acestora. In momentul infloririi acestor copaci, in “Tara soarelui rasare, dar si in Romania este in adevarat spectacol natural de culori roz si alb-roz.

Florile duble atrag albinele  si se deschis in lunile aprilie-mai. Frunzele ofera un spectacol unic toamna. In acest anotimp, in gradina se imbina arnomios nuante de galben, portocaliu, aramiu si rosu.

Inmultirea ciresului ornamental se realizeaza prin altorire cu cires salbatic.

 

 

Facebook Comments
Comenteaza folosind FaceBook