Zacusca de mere este o reteta atipica, exotica, insa merita pe deplin incarcata. Se stiu deja beneficiile multiple ale merelor. Insa, si mai interesant ar fi sa vedem cum ar fi primita, mai ales de catre copii, dar si de catre musafirii pofticiosi, zacusca de mere.
In mod cu totul paradoxal, desi se numeste zacusca de mere, vorbim, in principiu, tot de zacusca. Si asta pentru ca ne vom baza, in principiu, pe aceleasi ingrediente care intra in componenta unui asemenea preparat.
Separat, marul este privit de catre expertii in gastronomie drept alimentul care da savoare si o alta textura mancarii.
Sa ne bucuram, asadar, de roadele toamnei si sa ne apucam de treaba. Ca ingrediente, avem nevoie de:
Sa trecem asadar, la prepararea alimentului pe care copiii nostri il vor savura, cu certitudine. Legumele se vor spala, mai intai, dupa care se vor taia marunt. Ceaoa se va toca marunt, morcovul se va da prin razatoare, iar ardeiul gras si gogosarii vor fi parjiti in ulei incins, pentru a se rumeni pe ambele parti. Apoi se pun intr-un vas cu putina sare, urmand a se curata, ulterior, de seminte si de coaja.
Merele se spala, se curata de coaja si se dau prin razatoare. Se adauga intr-un recipient ardeii si gogosarii, se poate pune sare, piper si putin cimbru, dupa gust. Legumele si merele se pun la fiert si se lasa la foc moderat pentru o ora si jumatate, maxim doua, pana compozitia incepe sa scada.
La final se adauga pasta de tomate, lansandu-se sa fiarba inca o jumatate de ora. Dupa ce zacusca de mere s-a mai racit, se pune la borcane, care se strang bine si se vor pastra pe tot parcursul iernii.
Zacusca de mere se serveste, de regula, cu preparate din carne de porc sau vita. Pentru a da o savoare deosebita preparatului, se poate adauga scortisoara sau cuisoare.
Pofta buna, oriunde ati fi!