Relatiile de prietenie ale copilului tau pot oscila intre suisuri si coborasuri, dar abordarea potrivita il poate feri de socuri. Copiii au nevoie de amici cu care sa socializeze, la fel cum au nevoie de mancare si de exercitiu fizic pentru a se dezvolta.
Studiile in domeniu arata ca agresiunile, depresia, afectiunile mentale si abandonul scolar sunt mai frecvente in randul adolescentilor care nu au avut prieteni in copilarie si ca aceia care au avut o viata sociala buna sunt mult mai increzatori in fortele proprii si mai lipsiti de anxietate, spune Kristen Eastman, psiholog la Centrul de Sanatate Comportamentala Pediatrica de la Spitalul Clinic pentru Copii din Cleveland.
Spre deosebire de sugari, care prefera sa se joace singuri, prescolarii simt nevoia de compania altora. La aceasta categorie de varsta incep sa se dezvolte primele relatiile de prietenie. Acum, celor mici le este insa teama de respingere si uneori evita situatiile in care ar putea fi refuzati, asa ca unii dintre ei nu initiaza invitatii la joaca, mai ales in momentele in care potentialii lor parteneri par preocupati de altceva.
Asigura-l pe copilul tau de faptul ca si adultii au uneori emotii atunci cand abordeaza necunoscuti, dar ca exista cai prin care initierea comunicarii poate fi mai simpla. Foloseste-te de un joc de roluri pentru a exersa impreuna contactul cu altii.
Observati impreuna copiii de la locul de joaca si analizati-le jocul. Dupa ce v-ati dat seama despre ce este vorba, ganditi-va la un personaj care s-ar incadra perfect in povestea lor.
Daca este vorba despre un joc de echipa, argumentati-le ca un membru in plus le poate fi de ajutor si incurajeaza-l pe copilul tau sa le ceara permisiunea sa li se alature, cu zambetul pe buze si uitandu-se in ochii lor, astfel incat receptivitatea acestora sa fie una crescuta.
Relatiile de prietenie ii ajuta sa inteleaga cand sunt manipulate sau umiliti.
In vreme ce unii copii sunt lideri innascuti iar altii sunt executanti, cei mai multi se zbat la limita dintre cele doua extreme. Cei asertivi sau cu o personalitate puternica se pot confrunta cu situatia de a-i respinge pe altii sau de a-i domina, fara a-si da seama de efectele actiunilor lor.
Ajuta-ti copilul sa-si gaseasca un echilibru in ceea ce priveste compromisul si invata-l sa ofere alternative atunci cand nu isi doreste sa se joace in felul impus de altii.
Spune-i sa isi imagineze ca este un supererou atunci cand isi impune punctul de vedere, pentru a-l face sa fie mai putin constient de propria persoana si sa se debaraseze astfel de temeri.
In relatiile de prietenie, prescolarii si copiii de gradinita dezvolta un simt foarte dezvoltat al preferintelor si al antipatiilor. Ei descopera totodata si ca ii pot manipula sau influenta pe ceilalti cu ajutorul cuvintelor. Aceasta problema este mai des intalnita in cazul fetelor decat in cel al baietilor deoarece, conform unui studiu publicat in Dezvoltarea Copilului, fetele prefera sa se joace in perechi, pe cand baietii se simt mai confortabil in grupuri mai mari.
Asta inseamna ca exista posibilitatea ca micutul tau sa fie exclus dintr-un grup de copii din cauza unei antipatii, respectiv a influentelor acesteia asupra celorlalti membri ai grupului.
Pentru a evita astfel de situatii, sugereaza-i copilului tau sa initieze el insusi activitati pentru a sparge gheata atunci cand incearca sa se integreze intr-un grup. Relatiille de prietenie se pot construite si in interiorul proiectelor artistice sau jocurile de grup, care pot fi o buna oportunitate in acest sens. Astfel de inceputuri conduc in mod natural la o interactiune armonioasa.
Relatiile de prietenie ii invata pe copiii aflati la varste fragede pot fi foarte egocentrici si pot ramane adesea blocati pe dorintele lor, facand imposibila orice negociere. Daca unul dintre partenerii de joaca ai copilului tau transforma asta intr-un conflict, evita sa intervii imediat si ofera-le sansa sa isi rezolve singuri problema.
Astfel ii vei ajuta sa-si exerseze abilitatile de a solutiona singuri dilemele relationale. Daca vezi ca nu reusesc, propune-le sa faceti impreuna un brainstorming pentru a ajunge la o situatie satisfacatoare pentru amandoi.
Incurajeaza-i sa ofere optiuni si, daca nu reusesc sa ajunga la o varianta reciproc avantajoasa, ofera-le o pauza pentru a se calma jucandu-se separat.
Pentru cei care au frati mai mici, relatiile de prietenie devin un pic problematice la inceput. Fratii mai mici pot deveni o adevarata corvoada pentru prieteni, deoarece unii copii prefera adesea sa se joace cu acestia, tocmai pentru ca le este mai usor sa ii domine. Asta poate deveni o problema constanta sau poate marca dinamica unei singure zile.
Daca tu insati ai doi copii, incearca sa le gasesti amandurora parteneri de joaca atunci cand iesiti impreuna si sa le ocupi in egala masura timpul cu activitati specifice varstei lor.
Daca nu reusesti sa faci asta, ofera-le idei cu privire la activitati la care pot participa toti si care ar putea fi distractive pentru toata lumea.
Copiii au nevoie de rutine si de consecventa pentru a se simti in siguranta si pentru a avea o stima de sine crescuta, lucruri care ii ajuta pe acestia sa fie mai relaxati si mai detasati in situatiile stresante. De aceea, relatiile de prietenie se construiesc si se consolideaza in timp.
A avea un prieten foarte bun este un lucru minunat, insa asta nu trebuie sa-l impiedice pe copilul tau sa se joace cu alti copii. Nu trebuie sa incerci sa intervii intr-o astfel de prietenie, insa este important sa iti motivezi copilul sa se joace si cu altii si sa se implice in activitatile de grup mai des, tocmai pentru a nu-i permite sa se bazeze pe prezenta si disponibilitatea unui singur prieten cu care nu este exclus sa intre in conflict mai devreme sau mai tarziu.