Nou an scolar este aproape sa inceapa, 2 saptamani ne mai despart pana la debutul acestuia si pana cand sunetul clopotelului ii va chema pe micuti in bancile scolii. Pregatirea copilului pentru scoala este un proces destul de laborious pentru parinti, prin prisma faptului ca majoritatea acestora se tem si isi fac griji daca micutul lor se va adapta activitatilor educationale.
In acest sens, cei mai tematori ar fi cei ai caror odrasle pasesc abia acum pe cararile scolii si pe lungul drum al celor 13 ani de studii intense.
Parintii sunt foarte mandri atunci cand micutii lor invata sa scrie, sa citeasca si sa socoteasca inca din cadrul invatamantului prescolar, insa aceste aptitudini de baza nu sunt intotdeauna suficiente pentru a stabili daca ei sunt pregatiti trup si suflet pentru a face acest pas. Specialistii, intr-un articol publicat pe copilul.ro, ne arata faptul ca un nivel de pregatire psihosomatica este cel mai bun indiciu pentru a constientiza daca el este pregatit din punct de vedere emotional si mental pentru invatamant sau mai trebuie sa mai ramana un an la gradinita.
Teoretic, potrivit reglementarilor legii 1/2011, inscrirea la clasa pregatitoare a copiilor se face la varsta de 6 ani, iar in clasa I la 7 ani, insa, in functie de aptitudinile si nivelul de dezvoltare, se poate decide ca acestia sa inceapa procesul de invatamant de la 5 ani sau sa suporte amanari.
Inainte de a ajunge la clasa pregatitoare, micutul tau ar trebui sa detina un set de aptitudini comportamentale. Ne concentram acum in a prezentarea mai detaliata a acestora.
In primul rand, trebuie sa fie atent, ceea ce inseama ca este nevoit sa aiba capacitatea de a fi atent la explicatiile unui cadru didactic pentru o perioada mai mare de timp, fara a se plictisi repede si a devein nerabdator. Si aceasta adaptare este treptata, deoarece, in cazul elevilor de clase primare, orele au o durata de 45 de minute, in timp ce, de la clasa a V-a incapand, durata lor sa creasca la 50 de minute, cu pauze de 10 minute si o pauza de 20 de minute.
In al doilea rand, pregatirea copilului pentru scoala presupune ca el sa fie capabil sa isi asume anumite roluri si sa stie sa actioneze in situatii variate, sa fie in stare sa lucreze in echipa, sa relationeze cu colegii de clasa, sa imparta materialele didactice, sa stea cuminte si sa sties a raspunda doar atunci cand este intrebat sau cand I se da acceptul de catre o persoana matura.
In al treilea rand, pregatirea copilului pentru scoala inseamna ca el sa isi dezvolte un anumit nivel de autocontrol, iar o buna metoda de cultivare ar fi jocurile, prin imtermediul carora el realizeaza ca fiecare coleg de-al sau are dreptul la propriul spatiu personal. Cel mic trebuie sa se conformeze sa nu fie agresiv cu cei din jur, sa nu ii impinge sau sa ii loveasca si sa isi ceara scuze atunci cand un eveniment mai putin placut s-a produs fara voia sa.
Nu in ultimul rand, orice mama, In ceea ce priveste pregatirea copilului pentru scoala, trebuie sa il sprijine si sa il ajute sa fie independent, sa se imbrace si sa se dezbrace singur, sa isi stranga jucariile sau sa merga singur la baie. Trebuie sa ii acorzi incredere multa si sa ii oferi posibilitatea de a-si cumpara singur rechizitele sau lucrurile care ii plac si sa isi faca ghiozdanul din proprie initiativa.
.