Fie ca vrem sa credem sau nu, prajiturile sunt, intotdeauna, deliciul oaspetilor de seama ai casei noastra, Cel putin in ultmii ani, inovatiile gastronomice au prins contur, o serie de retete occidentale au devenit cunoscute in Romania. Maiestrii bucatari europeni si romani detin "marele secret" care te face sa te lingi pe degete si pe buze de placere. O reteta cu specific 100% italienesc este prajitura cu biscuiti.
Simpla, dar cu un gust desavarsit, aceasta este desertul ideal pentru a-ti surprinde iubitul de Ziua Indragostitilor sau cu ocazia zilei de nastere ori a onomasticii. Mai mult, prajitura va pune, cu siguranta, la grea incercare papilele gustative ale invitatilor din ziua de Paste.
Si cum mare sarbatoarea a Invierii Domnului se apropie cu pasi repezi, este momentul prielnic pentru gospodine de a se gandi sa scoata "asii din maneca" si sa prepare cea mai delicioasa si apetisanta prajitura cu biscuiti.
Prepararea prajiturii se face simplu. Pregatirea aluatului dureaza maxim 30 de minute, in timp ce procesul de coacere nu tine mai mult de o ora.
Ingredientele minune necesare pentru a prepara prajitura cu biscuti sunt usor de procurat. Astfel, gospodinele iscusite au nevoie de o cutie de biscuti, 5 oua, 1,5 l de lapte, 4 linguri de cacao, 4 linguri de faina de grau, 12 linguri de zahar, o fiola de esenta de vanilie, 2 linguri de stafide si o tableta de ciocolata cu cu lapte.
Dar sa vedem cu se prepara prajitura cu biscuiti.
Pentru inceput, se pun la incalzit 500 ml de lapte ci 4 linguri de zahar. Dupa aceea, biscuitii se pun intr-un vas si se toarna laptele cu zaharul incalzit, pentru a se inmuia. Biscuitii se aseaza in tava pe doua straturi, unul langa altul.
Se sparg cele 5 oua pentru a se separa galbenusurile de albusuri. Galbenusurile se bat bine pana devin pastoase si se amesteca cu laptele ramas, cu faina, 5 linguri de zahar, vanilie si stafide. Compozitia astfel obtinuta se clocoteste la foc mic si se amesteca pana se obtine o textura similara cu ciulamaua.
Compozitia se toarna peste stratul de biscuiti. Crema se acopera, apoi, cu un alt strat de biscuiti inmuiati in lapte.
Dupa aceea, albusurile se bat spuma, se adauga 8 linguri de zahar. Intre timp, pe foc se topesc 3 linguri de zahar, avand grija sa nu se amarasca. Acesta se adauga peste albusurile batute spuma, treptat, amestecand incontinuu pana se topeste.
Se obtine, astfel, o glazura, care se adauga uniform peste ultimul strat de biscuiti, iar tableta de ciocolata se rade deasupra.
Delicioasa prajitura cu biscuiti se tine la cuptor pret de 30-40 de minute, avand grija sa nu se arda.
Se serveste rece, impreuna cu un pahar de vin rosu. Pofta buna si Sarbatori Fericite!