cupio.ro/

Placinta cu ravase: suprize placute de Revelion

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Trecerea in noul an este asteptata, in fiecare an, cu maxima nerabdare, de catre toti romanii. Mase imbelsugate, focuri de artificii, petarde, stampanie si muzica pentru toate gusturile! Acestea sunt "ingredientele" unei petreceri reusite de Revelion. Cu toate acestea, de pe masa de Revelion nu poate lipsi "desertul-vedeta": placinta cu ravase.

Fina, apetisanta, realizata din branza dulce de vaci cu oua, aroma de vanilie si stafide, placinta cu ravase este, pe de o parte, un desert savuros, iar, pe de alta parte, emotia unui secret sau a unei previziuni care se ascund in spatele ravaselor.

Placinta cu ravase: istorie si traditie

Potrivit legendei, in tarile romane, placintele au devenit un preparat preferat inca de pe vremea fanariotilor. Iar traditia o mostenim, se pare, de la greci! Inca din secolul al XVIII-lea, in Tarile Romane, maiestrii bucatari greci pregateau placinte cu tot feliul de umpluturi. Se pare ca cele cu ravase inflacarau inimile mesenilor, ca si astazi. Pentru ca previziunile si suprizele puteau fi dintre cele mai imprevizibile.

In placinta cu ravase se puneau bani sau spice de grau, on acea vreme. Cine gasea banul, era semn ca va fi bogat tot anul. Iar cine descoperea spicul, avea in fata un an rodnic.

Astazi, rolul ravasului este pur simbolic. Scopul sau este de a prevesti, mai exact, ce aduce anul care urmeaza.

Placinta cu ravase: o reteta gustoasa

In Moldova si in Muntenia, gospodinele pregatesc placinta cu ravase indeosebi cu umplutura de branza de vaca dulce.

placinta cu ravase

Sursa: Retete-Gustoase.ro - Eva.ro

Pentru aluat, sunt necesare:

  • 500 grame de faina
  • 250 ml de apa
  • 1 lingurita de zahar
  • 1 praf de sare
  • 1/2 cub de drojdie proaspata

Pentru compozitie avem nevoie de 500 de grame de branza de vaci, 6 oua, 50 de grame de stafide, un plic de zahar vanilinat sau 1 baton de vanilie.

Pentru a aroma compozitia, mai avem nevoie de 2 linguri coaja rasa de lamaie si 4-5 linguri zahar tos.

Drojdia se amesteca cu apa calduta,  o lingura de zahar si un praf de sare, dupa care se adauga peste faina. Aluatul de plamadeste cu pasiune 5-6 minute, dupa care se lasa la dospit 30 de minute.

Intre timp, branza de vaci se framanta cu o furculita, se adauga ouale batute, zaharul, vanilia stafidele si coaja de lamaie. Nu uitati sa amestecati bine, pana ce branza se inmoaie!

Dupa aceea, se ia o tava si se tapeteaza cu faina si se presara putin ulei pentru a nu se lipi compozitia.

Aluatul se taie in 3 bucati, se intinde cu un sucitor. Se toarna compozitia, apoi aluatul se face sul, avand grija ca branza sa nu iasa.

Placinta se aseaza pe 3 randuri in tava. Se lasa la copt 30 minute la foc potrivit (180 grade).

Dupa ce este gata, se scote si se presara pe de-asupra zahar pudra. Nu de alta, dar ii da un aspect atractiv.

In timp ce placinta se raceste, se pregatesc ravasele. Mesajele scurte se scriu pe o bucata mica se hartie, care se impatureste si se pune deasupra placintei.

Placinta cu ravase se poate servi calda sau rece, dupa gust.

Va dorim un an 2019 cu bucurii!

melimeloparis.ro