Suntem creati in proportie de 70% din apa! De aceea, fara o sursa corespunzatoare de lichide, corpul nostru nu si-ar putea desfasura procesul metabolic in conditii optime. Cand vine vorba de hidratare, in perioada aceasta natura ne ofera un fruct absolut unic si surpinzator: pepenii.
Pepenii sunt cultivati in lumea intreaga pentru fructul sau unic, voluminos si comestibil, dar si zemos, cu un continut foarte ridicat de apa (circa 90%), care apartine unei categorii speciale de baca. In schimb, coaja sa se caracterizeaza prin duritate, in timp ce miezul sau este necompartimentat, cum este in cazul celorlalte fructe.
Culoarea miezului este extrem de variata, de la rosu aprins, roz sau chiar galben. Cu un continut scazut de calorii, pepenii sunt utilizati in curele de slabire, de detoxifiere sau si pentru o mai buna fluidificare si spalare a rinichilor.
Proveniti din zona Egiptului, pepenii au cunoscut rapid o larga raspandire, indeosebi in zonele nisipoase si brazdate de razele blande ale soarelui. Ei sunt foarte apreciati pentru gustul lor dulceag si capacitatea ridicata de a asigura hidratarea adecvata pentru o perioada indelungata de timp. De regula,aceastia se consuma in stare cruda, ca atare, pe post de desert ori aperitiv, sau murati.
Considerati de catre celebrul scriitor Mark Twain drept un produs de lux al acestei omeniri, pepenii sunt ideali intr-o cura de detoxofiere si de slabire in perioada postului Sfintei Marii. Denumit de catre specialisti "fruct al ingerilor", pepenii se remarca, asadar, prin continutul scazut de calorii. Fiecare 100 de grame de pepene are un continut de numai 30 de calorii. In schimb, ocupa un loc fruntas la capitolul fibre, glucide, vitamine si minerale.
In ceea ce priveste valorile nutritive, acestia contin 1 gram de fibre, 10 grame de zahar, 1 gram de proteine la suta de grame, precum si o sursa inestimabila de vitamina A, C, E, D, niacina, tinamina, vitamina B6, B12, fier, calciu, magneziu, mangan, potasiu, zinc, fosfor sau seleniu.
Avand un continut scazut de grasimi si colesterol si o cantitate apreciabila de antioxidanti, pepenii sunt recomandati de catre nutritionisti in lupta contra radicalilor liberi. Mai mult, fluidifica sangele, protejeaza arterele impotriva depunerilor de grasimi, reduce stress-ul oxidativ si relaxeaza vasele de sange.
Prin continutul crescut de potasiu, pepenele rosu ajuta la prevenirea formarii pietrelor la rinichi si la dizolvarea acestora prin reducerea concentratiei de acid uric din sange.
Pe langa sanatate, pepenii aduc beneficii maxime si atunci cand vine vorba de frumusete, contribuind la hranirea delicata a pielii. O serie de tratamente cosmetice moderne se bazeaza pe continutul ridicat de apa al pepenelui rosu, fapt care catifeleaza pielea si ii confera o tenta stralucitoare.
In plus, pepenele rosu mai prezinta un beneficiu extrem de importantant, avand excelente proprietati de exfoliere. Stimuleaza productia ridicata de colagen si ofera o textura ferma tenului.
Pentru o piele de invidiat, se pot crea cateva masti intr-o combinatie naturala remarcabila. Astfel, masca pe baza de pepene rosu si menta are efect racoritor si micsoreaza porii. Masca pentru pepenele rosu si miere de albine este ideala pentru tenul uscat (mierea de albine actioneaza ca agent natural de umezire).
Nu in ultimul rand, masca pe baza de pepene rosu si avocado inlatura, delicat, ridurile fine de pe intreaga suprafata a fetei.