Nutritie personalizata in functie de metabolism

” Hrana unui om este otrava altuia” spunea filosoful roman Lucraetius. Cercetarile moderne confirma spusele lui Lucraetius și arata, odata in plus, ca fiecare persoana este unica, are un metabolism unic, nevoi nutritionale unice, iar o dieta care functioneaza la o persoana poate sa nu functioneze la alta. In acest context a aparut conceptele de ”sanatate metabolica” si nutritie personalizata, care tin cont de unicitatea si tipul metabolic ale fiecarui individ.

Stabilirea tipului metabolic si introducerea unui plan de nutritie personalizata contribuie la prevenirea si managementul bolilor cronice, la controlul poftelor de mancare si la atingerea greutatii ideale. De asemenea, programul ajuta la recapatarea energiei si a starii de bine.

Nutritie personalizata- modele conventionale si alternative

nutritie personalizata

Sursa: Line Body Care

In privinta programelor nutritionale, in prezent se deosebesc doua abordari, doua modele de baza medical conventional si alternativ.

Primul model are in vedere suprimarea simptomelor negative si pune accentul mai mult pe afectiune decat pe preventie  si aflarea cauzelor in profunzime. Se pot folosi diferite medicamente, remedii, diete, terapii. Odata oprit tratamentul, simptomele revin, care nu se traduce, in mod automat, prin vindecare.

Al doilea model este orientat catre individ si se intemeiaza pe preventie si aflarea cauzelor ascunse, care au condus la anomalii de functionare a organismului, precum si pe dezvoltarea solutiilor de eliminare a acestor cauze. In cazul acestuia, un loc central il ocupa indeplinirea cerintelor nutritionale, biochimice, genetice ale individului. Este un model integrativ si functional unde nu exista masuri universale. Recomandarile sunt bine individualizate si se bazeaza pe analiza profunda a intregului profil de sanatate al fiecarui pacient in parte.

Exista o serie de programe de nutritie personalizata. Ceea ce functioneaza in cazul unui pacient poate sa nu dea rezultate in cazul alteia si sa-i faca rau unei a treia persoane. Cerintele nutritionale ale fiecarui om sunt determinate de genele transmise de catre generatii trecute si nu au numic de-a face cu credintele populare sau filosofiile nutritionale.

In ultimul timp, o serie de diete noi si-au facut aparitia in lumea medicala: sarace in grasimi, sarace in carbohidrati, bogate sau sarace in proteine, Paleo, Dukan, GAPS, vegane si altele. La momentul actual, peste 80 de diete diferite sunt disponibile pe piata. Fiecare este construita pentru o anumita persoana cu un tip particular de metabolism.

Necesitatea unei diete personalizate

Sursa: synobis.ro

Orice vindecare a organismului trebuie sa inceapa cu hrana pe care o mancam in fecare zi. Hrana poate fi cel mai bun medicament sau, din contra, cea mai periculoasa otrava. In urma cu cateva sute de ani, oamenii nu se deplasau geografic asa cum o fac astfel. De altfel, nici rasele nu erau asa mixate.

Acum cateva veacuri, oamenii se hraneau cu alimente locale, neprocesate, nealterate. In acea perioada, cunoasterea ”tipului metabolic” nu era asa esentiala.

Totusi, in zilele noastre, oamenii traiesc o viata moderna stresanta si complicata, fiind bombardati la tot pasul de poluanti, hrana procesata si plina de pesticide si chimicale . Multe substante toxice sunt prezente in hrana, apa, aer si sol. La acest aspect se adauga deplasarea oamenilor dintr-o tara in alta, amestecandu-se cu alte rase.

Traim practic intr-o mare ”oala genetica” in care s-au amestecat culturi si alimentatii diverse. Acestora li s-au adaugat elementele toxice din societatea moderna. Multi dintre oamenii moderni nu mai stiu ce tip de alimentatie este corecta pentru tipul lor metabolic unic si nici nu stiu ce anume trebuie facut pentru a asigura reversul afectiunilor.

Programe de nutritie personalizata

Sursa: zendiet.ro

Stabilirea unor programe de nutritie personalizata ajuta la individualitatii metabolice. Anumite metabolisme functioneaza ca tipuri de proteine, altele ca tipuri de carbohidrati si grasimi, care variaza mult in functie de zona geografica.

Programele de nutritie personalizata se bazeaza, in primul rand, pe autocunoastere a corpului si a mintii. In faza nutritionala de coaching, pacientul invata cum sa interpreteze semnalele pe care organismul le transmite in fiecare zi. De asemenea, acesta invata cum sa ajustete ratiile de proteine, carbohidrati si grasimi pentru a dobandi o energie maxima.

In faza ulterioara, clinica, pacientul va afla care sunt cauzele simptomelor sale si cum pot fi eliminate.

Pe scurt, atat tipul alimentelor, cat si proportiile intre proteine, grasimi si carbohidrati sunt foarte diferite pentru fiecare tip metabolic. Toti oamenii au nevoie de un ”combustibil ” diferit si de ”combinatii diferite de combustibil” pentru a face conversia necesara a nutrientilor in energie. Orice aliment poate fi stimulator sau calmant, acidifiant sau alcalinizant. Acest aspect se datoreaza nu unei caracteristici inerente a alimentului insusi, ci din cauza efectului pe care acel aliment il are asupra sistemului dominant din organism. Orice nutrient si orice aliment are un efect specific asupra sistemului de control din corp.

Cumparaturi Online

iunie 18, 2021
Cumparaturi online: Sutien alb bretele detasabile

Va propunem urmatorul produs Sutien alb bretele detasabile. Avem oferta perfecta pentru tine de la Meli Melo Exclusiv Online pretul produsului este 12.0 lei. Produsul face parte din categoria Haine , incaltaminte, accesorii fashion / Lenjerie intima . Sutien alb, bretele detasabile. Are doua seturi de bretele, albe si transparente, suficient de late pentru a […]

iunie 18, 2021
Cumparaturi online: Portofel galben clapeta dubla

Va propunem urmatorul produs Portofel galben clapeta dubla. Avem oferta perfecta pentru tine de la Meli Melo pretul produsului este 69.99 lei. Produsul face parte din categoria Genti si portofele / Portofele . Tip produs: Portofel  Material: Poliuretan Culoare: Galben Compozitie: -Exterior: 95% Poliuretan, 5% Aliaj zinc -Interior: 100% Poliester Sistem inchidere: Capsa, Fermoar Buzunare: […]

iunie 18, 2021
Cumparaturi online: Rucsac gri cu buzunar multicolor

Va propunem urmatorul produs Rucsac gri cu buzunar multicolor. Avem oferta perfecta pentru tine de la Meli Melo pretul produsului este 99.99 lei. Produsul face parte din categoria Genti si rucsacuri / . Tip produs: Rucsac Material: Poliuretan Culoare: Gri Compozitie: -Exterior: 80% Poliuretan, 10% Aliaj zinc, 10% Acrilic -Interior: 100% Poliester Sistem inchidere: Fermoar […]

iunie 18, 2021
Cumparaturi online: Geanta mustar din piele ecologica cu esarfa

Va propunem urmatorul produs Geanta mustar din piele ecologica cu esarfa. Avem oferta perfecta pentru tine de la Meli Melo pretul produsului este 149.99 lei. Produsul face parte din categoria Genti si portofele / Genti casual . Tip produs: Geanta Material: Poliuretan Culoare: Mustar Compozitie: -Exterior: 95% Poliuretan, 5% Aliaj zinc -Interior: 100% Poliester Sistem […]

iunie 18, 2021
Cumparaturi online: Rucsac multicolor cu efect holografic

Va propunem urmatorul produs Rucsac multicolor cu efect holografic. Avem oferta perfecta pentru tine de la Meli Melo pretul produsului este 139.99 lei. Produsul face parte din categoria Genti si portofele / Rucsacuri . Tip produs: Rucsac Material: Poliuretan Culoare: Multicolor Compozitie: -Exterior: 95% Poliuretan, 5% Aliaj zinc -Interior: 100% Poliester Sistem inchidere: Fermoar Buzunare: […]

iunie 18, 2021
Cumparaturi online: Rucsac mini cu maner din lant auriu

Va propunem urmatorul produs Rucsac mini cu maner din lant auriu. Avem oferta perfecta pentru tine de la Meli Melo pretul produsului este 129.99 lei. Produsul face parte din categoria Genti si portofele / Rucsacuri . Tip produs: Rucsac Material: Poliuretan Culoare: Negru Compozitie: -Exterior: 95% Poliuretan, 5% Aliaj zinc -Interior: 100% Poliester Sistem inchidere: […]

Vezi toate produsele recomandate de Cosimo.ro
melimeloparis.ro