In fiecare an, in luna septembrie, oamenii de pretutindeni de la noi din tara se indstuleaza cu fructe alese ale sezonului de toamna. Cu o traditie de mai bine de doua milenii, strugurii au devenit, practic, unele din cele mai vechi fructe de pe teritoriul Romaniei. Viticultura este cunoscuta inca din perioada geto-dacilor, istoricii greci reiterand, in scrierile lor, pasiunea nebuna a dacilor pentru vin, Nu degeaba, Burebista a ordonat arderea tuturor viilor, pentru a crea, in randul armatei sale, o disciplina cazona. Trecand peste aceste mici detalii de ordin istoric, mustul este bautura cea mai cunoscuta de catre toti romanii.
Popularitatea sa se datoreaza, in primul rand, gustului sau dulce rafinat, dar si a parfumului specific fiecarui soi de struguri.
De lungul timpului, mustul, considerata de catre specialisti cea mai sanatoasa bautura, a starnit numeroase controverse. Cu toate acestea, cercetarile de ultima ora au scos la iveala faptul ca mustul aduce organismului o serie infinita de avantaje, atat de ordin nutritional, cat si medical.
In primul rand, mustul abunda in vitamine si antioxidanti cu proprietati antitumorale, fiind, recomandat, cu moderatie, tuturor persoanelor.
Mustul poate preveni aparitia a numeroase boli de ochi, de inima, de rinichi, de stomac, de nutritie, si, ceea ce este cel mai important, stimuleaza imunitatea si trateaza anemia, astenia si durerile reumatice.
Studiile de ultima ora au confirmat, in mod paradoxal, ca mustul vine la pachet cu o serie de beneficii pentru sanatatea care pana acum erau privite cu scepticism de catre specialisti. Putini sunt cei care stiu si agreeaza faptul ca mustul este un leac eficient constra accidentului vascular.
Licoara aduce beneficii inimii, reducand tensiunea arteriala, imbunatateaste circulatia sangelui si elasticitatea arterelor. Astfel, aceasta ajuta la prevenirea oboselii cardiace si reduce riscul formarii cheagurilor de sange.
Totodata, este un adevarat elixir al tineretii vesnice!
Nu in ultimul rand, bautura trebuie privit si drept ca unul dintre cele mai bune leacuri pentru minte. Resveratrolul, continut in pielita strugurilor, lupta contra celulelor cancerigene, are proprietati antiinflamatoare, tonice, antidiabetice, si are un continut ridicat de lecitina si fosfor. Prin urmare, este extrem de eficient in imbunatatire activitatii cerebrale, dar si pentru gasirea echilibrului emotional.
Pentru a benefica de tot aportul de substante nutritive pe care mustul le furnizeaza, nu se recomanda niciodata foerberea acestei bauturi, ci consumarea ei intr-un timp cat mai scurt, din momentul prepararii.
Asadar, pentru o stare de bine, dar si pentru o sanatate de fier la inceput de sezon rece, va recomnadam un pahar de must proaspat pe zi! Vezi observa imediat efectele sale!