Mierea de albine buna, care nu a fost incalzita excesiv si care este pastrata in conditii bune, nu se strica, practic, niciodata. Este un aliment natural excelent pentru sanatatea organismului uman, fiind o sursa bogata de nutrienti, dar si un veritabil "medicament minune" , deoarece contribuie la tratarea afectiunilor cailor respiratorii, a racelilor si a diferitelor bacterii care dau batai de cap organismului.
Efectul benefic al acesteia asupra santatii depinde, in primul rand, de modul în carea aceasta a fost depozitata şi manevrata, caci o buna parte din componente sale sunt distruse de lumina, caldura si oxigen.
In prezentul articol, ne propune sa analizam mai multe aspecte privitoare la temperatura ideala pentru conservare, congelarea si ambalajele in care trebuie pastrata pentru a-si mentine proprietatile. Nu in ultimul rand, vom dedica un paragraf fi modalitatilor prin care mierea de albine poate fi incalzita.
Pentru conservarea ct mai eficienta a tuturor ingredientelor din acest produs apicol, ea trebuie depozitata intr-un loc ferit de lumina, uscat si racoros. Ideala ar fi o temperatura de 10-15 grade Celsius, cu umiditatea relativa a aerului de maximul 60%. Chiar si atunci cand este depozitata in borcane inchise, aceasta, mentinuta in incaperi umede, poate absorbi apa din aer. Apare astfel pericolul fermentatiei, care distruge produsul valoros.
Congelarea este cea mai buna metoda prin care se poate mentine intacta mierea de albine. Desi opreste activitatea enzimelor, congelarea nu le va distruge. Important este ca decongelarea sa aiba loc incet, la temperaturi joase. Daca temperatura ramane sub 37 grade Celsius, enzimele isi vor relua activitatea initiala.
Ea nu se poate pastra decat in ambalaje perfect curate din sticla.
Nu puneti miere in ambalajele care contin deja urme din aceasta sau care au continut tot inainte acelasi produs, dat fiind faptul ca pelicula de miere veche contine germeni de fermentatie care insamanteaza mierea noua, iar aceasta va fermenta la randul ei, schimbandu-si gustul si mirosul.
Un al doilea sfat catre toti utilizatorii ar fi sa nu pastreze niciodata mierea de albine in vase confectionate din zinc, cupru, plumb sau aliajele lor, caci, sub actiunea acizilor din aceasta se formeaza compusi chimici ce pot da intoxicaţii grave.
De asemenea, o alta recomandare ar fi sa nu folositi ambalaje din fier , pentru ca, in urma corodarii fierului la contactul prelungit cu acizii continuti in ea, aceasta va capata gust si miros neplacute.
Specialistii in apicultura ne recoamnda ca borcanele cu miere sa nu fie tinute in apropierea recipientilor ce contin substante care emana mirosuri (cum sunt vopsele, carburantii sau esentele), intrucat mierea de albine prinde usor miros.
Vasul descoperit nu se pune niciodata in apropierea unor substante higroscopice ce favorizeaza mentinerea umidităţii in aer (exemplu: sarea), aceasta contribuind la o fermentaţie accelerată a mierii.
Daca se opteaza pentru pastrarea sa in borcane de sticla, atunci va fi ferita de lumina , intrucat aceasta din urma favorizeaza deprecierea calitatilor ei, lucru ce poate fi usor observat prin schimbarea culorii (se inchide). Pentru a fi folosita din nou in stare fluida, produsul cristalizat se incalzeste daca se pune recipientul intr-o baie de apa fierbinte, in nici un caz direct pe foc. Se încalzeste doar cantitatea ce va folosi o singura data, altfel va ermenta mult mai usor, depreciindu-se.
La peste 40 grade Celsius, enzimele din miere isi pierd efectul. Zaharaza (invertaza) este foarte sensibilă la caldura, suferind daune mari daca se trece de temperaturi de 45 grade Celsius si va disparea complet la 70 grade Celsius. In acest mod, ea isi pierde din gust de fiecare data cand este incalzita la peste 35 grade Celsius, deoarece si substantele aromatice isi pierd puterea la temperatura ridicata. In ceea ce priveste substantele minerale si cele de origine vegetală, situatia este complet diferita: ele sunt, din contra, mai stabile in conditii de temperatura ridicata.