Doua evenimente marcheaza acest sfarsit fulminant al primaverii: coacerea cireselor si Ziua Internationala a Copilului. Combinand cele doua "ingrediente", ne-am gandit sa va prezentam o reteta de jeleu de cirese, un desert savuros si, in acelasi timp, extrem de sanatos, cu care ii putem incanta pe cei mici.
Putem spune ca acum s-a dat startul noului sezon al fructelor, asa ca ne gandim cu totii cu sa le includem in cateva retete absolut delicioase. Desertul pe baza de jeleu de cireste este extrem de delicios si poate fi consumat ca atare, dupa mesele principale sau servit alaturi de tarte la micul dejun.
Vedetele incotestabile ale unui apetisant jeleu de cirese sunt cu siguranta cireste, aceste poame dulci, dar bogate in vitamina C. La prepararea prajiturii avem, asadar nevoie, de 2 kg de cirese, asezonate cu 1 pahar de zahar, 500 de ml de apa, 5 linguri de gelatina si 250 de grame de smantana. Vom "condimenta", pentru un parfum maxim, cu o lingurita de esenta de vanilie.
Cunoscand ingredientele si cantitatile aferente, putem sa trecem la treaba! In primul rand, spalam ciresele si le punem la fiert in 500 de ml de apa. Adaugam si paharul de zahar si tinem cratita la foc mediu, avand grija sa amestecam pentru a nu se prinde. Timpul de fierbere este de 15 minute!
Dupa ce se scurt cele 15 minute, ciresele se varsa intr-o sita. Apasam cu fermitate astfel incat sa obtinem aproximativ 4 pahare de suc. Zeama se lasa la rece in frigider circa o ora.
In acest rastimp, pregatim o tigaie in care vom adauga 300 de ml de suc de cirese, 4 linguri de gelatina, lasand sa se omogenizeze la foc mediu. Se fierbe pana cand gelatina se topeste complet, dupa care se mai adauga cam 300 de ml de suc si iarasi se amesteca. In final, compozitia astfel obtinuta se toarna intr-un bol, iar acesta din urma intr-un alt bol cu apa rece, care sa pastreaza pentru 2 ore la frigider.
Acum nu ne ramane decat sa pregatim compozitia pentru inchegare! Zaharul ramas, smantana si vanilia se topesc, impreuna cu gelatina, la foc mediu timp de 8 minute. Gelatina se va topi complet si se va obtine o compozitie omogena, care se toarna intr-un bol si se tine la rece pentru un sfert de ora.
Jeleul obtinut anterior se aseaza in boluri, apoi se adauga peste el crema obtinuta din smantana ( se foloseste o punga speciala pentru aplicarea cremei de smantana). Bolurile de jeleu de cirese se mai tin intre 1 si 6 ore la frigider.
Posta buna si sa savurati cum se cuvine acest jeleu de cirese absolut fabulos!