cupio.ro/

Fructele vedeta ale lunii septembrie: beneficii pentru sanatate

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Luna septembrie aduce o salba de bucurii amatorilor de fructe si legume. Concret, acum gospodarii culeg roadele alese ale campului, iar recolta de toamna este pusa bine la pastrare pentru perioadele mai "negre" ale anului.  Printre senzatiile lunii septembrie, se numara, cu certitudine, o serie de fructe de de sezon, care furnizeaza organismului uman o cantitate apreciata de vitamine, minerale, antioxidanti esentiali, dar si tot ce este necesar pentru ca acesta sa intre cu forte proaspete in lupta acerba cu agentii patogeni care tind sa il invadeze odata cu debutul sezonului rece. Dintre fructele vedeta ale lunii septembrie, nu putem sa nu amintim strugurii, o sursa eficienta de glucide, perele, zemoase, aromate si parfumate, prunele, alimente bogate in fibre care contribuie la imbunatatirea tranzitului intestinal si, nu in ultimul rand, gutuile, savuroase intr-o minunata dulceata sau gem de casa.

Iata, asadar, o trecere in revista, pe scurt, a catorva informatii definitorii care caracterizeaza fructele vedeta ale acestei luni:

Strugurii: un fruct cat o masa

Dintre toate fructele anului, strugurii sunt singurii care, datorita aportului in substante nutritive si in glucide, pot fi consumati la o masa, fara a fi necesara asocierea lor cu un alt aliment.

Dintre fructele vedeta ale oricarui inceput de toamna, strugurii pot fi consumati ca atare, adaucand, beneficii imense pentru sanatate, dar si pentru frumusetea tenului. Toate aceste lucruri transforma strugurii in niste fructe cu adevarat remarcabile.

fructele vedeta ale toamnei: strugurii

Sursa: comunitatea-spirituala.ro

Bogati in vitamine, fibre si minerale de cea mai buna calitate, strugurii sunt utilizati in tratarea naturala a constipatiei. Sunt un veritabil laxativ, motiv pentru care au puternice proprietati de purificare, depurative si diuretice. Sunt ideali pentru persoanele care sufera de balonare si care isi doresc sa urmeza o cura de detoxifiere. Nu in ultimul rand, acestia reduc nivelul de acid uric din sange, motiv pentru care sunt un adevarat protector al rinichilor. De asemenea, furnizeaza energie din plin, protejeaza inima si ficatul.

Din struguri se prepara mustul, un laxativ si o sursa inesrtimata de glucide bune. Mai departe, strugurii sunt utilizati, din mosi-stramosi, la prepararea vinului, tara noastra fiind al 13-lea producator mondial de vin.

Prunele: un laxativ minunat

Dulci si aromate, prunele sunt cunoscute, si ele, drept un excelent laxativ. Facand parte din fructele vedeta ale toamnei, prunele sunt cu certitudine asteptate cu mare interes de catre cei care lupta contra anemiei, a bolilor de oase, a afectiunilor cardiovasculare, dar si a diabetului.

Din punct de vedere nutritional, prunele contin neoclorogenic si acid clorogenic, doi fitonutrienti care distrug radicalii liberi ce ataca celulele corpului. Acesti antioxidanti puternici te ajuta totodata sa elimini celulele deteriorate care iti afecteaza memoria.

prunele: fructele vedeta ale toamnei

Sursa: realitatea.net

In plus, fenolii din fructe iti protejeaza neuronii, combat oboseala si reduc nivelul de stres. Tine o cura de prune pentru o zi si te vei simti plin de energie. Furnizeaza o cantitate apreciabila de vitamina C (7% din doza zilnica) si ajuta organismul sa asimileze mai bine cantitatea necesara de fier.

Desi contin o cantitate notabila de glucide, prunele proaspete contin proprietatile necesare de a regla glicemia si de a stimula metabolismul glucidic, prevenind, in acest mod, instalarea diabetului zaharat.

Perele: savoarea si aroma anotimpului auriu

Daca am incerca sa gasim acele fructe care confera cu adevarat savoare si aroma, deci o pata de culoare anotimpului auriu, cu siguranta ca perele se afla printre ele! Nelipsite din alimentatia omului sanatos, perele sunt o excelenta sursa de antioxidanti, carbohidrati, vitamina C, fibre si potasiu. Concret, o para medie de 150 de grama contine nu mai putin de 4 grame de fibre. Este in fruct cu potential alergen scazut, fiind printre primele care se introduc odata cu procesul de diversificare a alimentatie la copiii mici.

perele

Sursa: Clubul Bebelusilor

De asemenea, contin 14 grame de acid folic, de aceea nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia femeilor insarcinate. Paradoxal, dintre toate fructele vedeta ale toamnei, perele lupta contra agentilor alergeni.

Nu in ultimul rand, este un remediu incredibil contra mahmurelii.

Gutuile: fructele vedeta ale finalului de an

Nu putem incheia lista cu fructele vedeta ale anotimpului auriu fara a prezenta si gutuile. Acrisoare, cu o textura lemnoasa, gutuile sunt ultimele fructe ale anului. Considerate si "merele de aur", gutuile sunt pline de vitamine si minerale si alunga primele simptome ale racelii. Fortifica organismul, actionand ca un puternic antioxodant. Se consuma ca atare sau ca preparat in compoturi, tare, gemuri sau dulceturi.

gutuile

Sursa: timpul.culinar.md

Prin mare lor putere de a intari sistemul imunitar, gutuile practic protejeaza corpul de actiunea agresiva a virusilor. O singura gutuie de 800 de grame asigura organismului intreaga cantitate de vitamina C necesara zilnic.

 

 

 

melimeloparis.ro