Elemente de care ar trebui tinut cont in alegerea unei lentile de contact torice. Aspecte care diferenteaza lentilele de contact de ochelarii de vedere

Elemente de care ar trebui tinut cont in alegerea unei lentile de contact torice. Aspecte care diferenteaza lentilele de contact de ochelarii de vedere

Alegerea unei perechi de lentile de contact reprezintă un pas important pentru fiecare utilizator care fie nu a mai purtat corecții optice până în acel moment, fie a decis, din varii motive, să facă trecerea de la vechile perechi de ochelari la noile modele de lentile de contact.

Chiar daca pentru foarte multi insemna doar un simplu ”foc de paie”, totusi, atunci cand luam decizia de a renunta la ochelarii de vedere, trebuie sa luam in calcul, atat recomandarea medicului oftalmolog, cat si o serie de elemente care le diferenteaza de ochelari.

Corelatia dintre dioptriile ochelarilor de vedere si cele valabile in cazul lentilelor de comtact este data, în primul rand, de puterea optică. În ambele cazuri, puterea optica se calculeaza apeland la o formula clasica: P= tanɑ2/y1.

                        De altfel, puterea optica este caracteristica instrumentelor care dau imagini vizuale. Valoarea sa depinde, in mare masura, de pozitia obiectului de referinta. De obicei, aceasta pozitie este aleasa astfel incat imaginea virtuala sa se formeze, practic, la infinit. Puterea optica este denumita, in acest caz, putere nominala si este si este notata cu Pn.

Diferenta de corelatie dintre lentilele torice si cele cilindrice

In ceea ce priveste corelatia dintre puterea dioptrica a ochelarilor de vedere si a lentilelor de contact în cazul lentilor sferice, diferentele de dioptrie sunt marcante in cazul în care corectia optica nu depaseste 3,25 dioptrii. Dupa aceasta valoare, corectiile sunt similare atat in  cazul lentilelor de contact, cat si in cazul ochelarilor de vedere. In cazul lentilelor de contact torice, precum Acuvue 1-Day Mois for Astigmatism, destinate, prin execelenta, corectarii astigmastimului, se poate observa o diferenta apreciabila in materie de corelatie.

Elemente de luat in calcul la stabilirea unei prescriptii de lentile de contact

În cazul în care pacientul nu a mai purtat pana in acel moment, o pereche de lentile de contact, prescriptia medicala se va realiza cu foarte mare atentie, pentru a nu agrava probleme si a nu afecta sanatatea ochilor.

O consecinta nefasta a alegerii arbitrale a dioptriilor lentilelor de contact, fara un consult oftalmologic prealabil, pote avea efecte negative, acutizand si mai mult viciul de refractie si simptomele aditionale.

Raza de curbura, diametrul lentilei, marca, materialul si data de expirare sunt elemente obligatorii, care nu trebuie sa lipsesca de pe prescriptia pentru orice lentila sferica.

Daca insa aveti nevoie de o pereche de lentile torice Acuvue 1-Day Moist for Astigmatism, la acestea se va adauga atat axul cilindrului, dar si gradatia dioptrica, astfel incat corelatia intre ochelari si dioptriile lentilelor de contact sa se faca dupa principiul corelatiei la lentilele sferice sau cilindrice.

Raza de curbura, diametrul si materialul definesc caracteristicile lentilei

In cazul unei noi perechi de lentile de contact, este necesara o perioada de acomodare. Mai mult, daca pacientul opteaza pentru folosirea simultana a ochelarilor de vedere si a lentilelor de contact, medicul va emite doua prescriptii separate.

Orice prescriptie medicala pentru oricare dintre tipurile de lentile de contact sferice va include, atat mentionarea razei de curbura, cat si a diametrului lentilei sau a materialului din care este creata.

lentile
Sursa: lensa.ro

Raza de curbura face referire la curbura suprafetei anterioare a lentilelor de contact, si se determina in functie de forma corneei si de dispozitivul propriu-zis.

Diametrul lentilei specifica dimensiunile generale ale lentilei. Alaturi de raza de curbura, determina modul in care lentila de contact este conforma conturului anatomic al ochiului pacientului. In cazul lentilelor moi, aceasta variaza intre 13,5 si 14,5 mm, in timp ce diametrul lentilelor de contact rigide este cuprins intre 8,5 si 9,5 mm.

In functie de material, fiecare tip de lentila de contact are o capacitatea de hidratare si o putere diferita de trasmitere a oxigenului catre cornee.

Axa defineste lentilele de contact torice

In cazul lentilelor de contact torice, cum ar fi Acuvue 1-Day Moist for Astigmatism, lucrurile stau un pic diferit. Mai exact, este vorba despre inscrierea in cuprinsul prescriptiei medicale pentru acest gen de lentile a axei de inclinare, care poate varia intre 10 si 180°. În cazul lentilelor Acuvue 1-Day Moist for Astigmatism, gradatia se face din 10 in 10 grade, iar cilindrul variaza intre -0,75 si -2,25 dioptrii. Pentru astigmastimul usor, care necesita o corectie de pana in 0,75 dioptrii, corelatia dintre ochelari si lentilele de contact se realizeaza pe principiul corelatiei din cazul lentilelor sferice.

In concluzie, de stabilirea puterii dioptrice si a corelatiei lentile de contact-ochelari depinde corectarea optima a viciului de refractie si sanatatea ochilor. Nu comandati lentile de contact pana nu va asigurati ca acestea corelatie este realizata corect de catre medic!

Facebook Comments
Comenteaza folosind FaceBook