Cum alegem specialistul ocular? Care sunt diferentele dintre medicul oftalmolog, optometrist si optician?

Cum alegem specialistul ocular? Care sunt diferentele dintre medicul oftalmolog, optometrist si optician?

Resimti din plin probleme acute de vedere, iar ochii tai iti dau semne ca ai avea nevoie de o corectie optica? Iti simti ochii obositi, iritati si uscati si ai nevoie urgenta de o consultatie oftalmologica de specialitate? Afla care este specialistul ocular potrivit in raport cu nevoile tale!

De regula, atunci cand alegem specialistul ocular, ezitam intre a apela la o consultatie la medicul oftalmolog si una la optometrist. De aici apar confuziile!

De regula, medicul oftalmolog este cel care realizeaza un control amanuntit al ochilor, un test complet de cromatica, acuitate vizuala, fund de ochi, masoara tensiunea oculara si realizeaza interventii chirurgicale asupra ochilor. Insa, prescriptia de lentile de contact si de ochelari de vedere poate fi realizata si de catre tehnicianul optometrist, specialist oftalmolog care are pregatirea necesara pentru a testa functia vizuala a ochilor.

Atunci cand vine vorba despre un control de rutina sau unul mai amanuntit al ochilor, adesea pacientii devin confuzi, fiind pusi in situatia faptului de a alege intre un control la medicul oftalmolog si unul la optometrist. Desi, atat oftalmologul, cat si optometristul pot realiza un test al acuitatii vizuale si pot prescrie o pereche de ochelari sau lentile de contact pentru corectarea erorilor de refractie, este esential sa intelegem diferentele subtantiale care exista intre cele doua meserii, dar si asemanarile si calificarile acestor specialisti. De retinut este faptul ca specialistul ocular este cel care iti poate oferi consiliere legata de problemele tale ori se ocupa de asamblarea lentilelor de contact

Oftalmologul: cadrul medical care poate realiza investigatii complexe. Specialistul ocular desavarsit!

Medicul oftalmolog este, prin excelenta, specialistul ocular care detine competentele si pregatirea necesara pentru a evalua, investiga problemele medicale ale ochiului. In plus, medicul oftalmolog detine si pregatirea pentru a realiza unele interventii chirurgicale asupra ochilor.

Medicul oftalmolog diagnosticheaza si trateaza afectiunile oculare, masoara tensiunea oculara, capacitatea cromatica si de refractie a ochiului si evalueaza eventualele anomalii ale fundului de ochi. Prescrie tratamente medicamentoase si efectuaeaza tratamente chirurgicale in anumite situatii!

specialistul ocular desavarsit: medicul oftalmolog
Sursa: Sanatate Acasa.ro

Nu in ultimul rand, medicul oftalmolog este cel care stabileste si selecteaza tipul de lentile de contact.

De asemenea, el evalueaza criteriile pe baza caruia subiectul devine sau nu eligibil pentru a purta o pereche de lentile de contact. Este, pana la urma, specialistul ocular cu cea mai inalta pregatire din domeniu.

Optometristul- interfata dintre pacient si medicul oftalmolog

Optometristul este tehnicianul specializat in diagnosticarea si corectarea defectelor de vedere, prescrierea si adaptarea lentilelor de contact sau a ochelarilor de vedere. El este specialistul ocular care, in prima faza, testeaza functia vizuala a ochilor, dar si o prima interfata atunci cand vine vorba despre prevenirea si combaterea unor afectiuni oftalmologice curente.

De aceea, in meseria pe care o intreprinde, este absolute necesar ca optometristul sa fie in permanenta informat in ceea ce priveste noile descoperiri medicale, diferitele aspecte ale tehnicii din domeniu.

In plus, este esential ca optometristul sa detina abilitatea de a identifica si intelege nevoile vizuale ale pacientului, tocmai pentru a fi o buna interfata intre pacienti si medicul oftalmolog.

specialistul ocular optometrist
Sursa: ummeed.in

Nu in ultimul rand, optometristul are si capacitatea de a selecta, prescrie si adapta tipul de lentile de contact in concordanta cu nevoile pacientului si durata de timp pentru care se doreste purtarea acestor lentile de contact, cat si in raport cu natura afectiunii medicale cu care subiectul se confrunta.

Atunci cand depisteaza o problema oculara de natura patologica, tehnicianul optometrist este cel care il indruma pe pacient catre medicul oftalmolog. Deci este specialistul ocular care il poate ajuta sau asista pe medicul oftalmolog

Opticianul- asambleaza si monteaza lentilele de contact

Opticianul este specialistul ocular care are pregatirea de specialitate in vederea construirii si asamblarii dispozitivelor optice. Mai exact, el este cel care “monteaza” ochelarii sau perechea de lentile de contact pe baza retetei intocmite de catre medicul oftalmolog sau de catre tehnicianul optometrist.

Opticienii proiecteaza si verifica ochelarii sau lentilele de contact fara a avea insa competentele de a testa acuitatea vizuala sau de a emite prescriptii pentru corectiile optice.

Sursa: 123rf.com

Prin urmare, ei nu pot diagnostica sau trata bolile cronice, prin oricare dintre mijloacele medicale aflate la dispozitia medicului oftalmolog sau a optometristului. Pentru a indeplini aceasta functie, optometristii urmeaza cursuri de pregatire de specialitate de 4-6 luni in cadrul Universitatii Politehnice.

In concluzie, parcurgand acest univers magnific al profesiilor oftalmologice, putem intelege mai bine carui specialist ne putem adresa in functie de nevoie sau de situatie cu care ne confruntam!

Asa ca, de acum inainte, nu mai avem voie sa incurcam specialistul ocular caruia sa ne adresam atunci cand avem o problema de natura oftalmologica sau legata de montarea si utilizarea lentilelor de contact.

Facebook Comments
Comenteaza folosind FaceBook