Prajitura iubita, checul face parte din retetele preferate ale gospodinelor. Desi seamana perfect cu pandispanul, acesta se prepara, de cele mai multe ori, intr-un mod diferit, in functie de gustul si preferintele bucatareselor, dar si ale mesenilor.
Inventie clasica a gastronomiei romanesti, prajitura este extrem de delocioasa, usor de preparat si poate fi servita cu ocazia zilelor aniversare sau in zilele de mare sarbatoare de peste an,
In mediul virtual, o multime de retete variate sunt disponibile, unele mai aspectuoase decat altele, care folossc ingrdiente specifice sezonului estival sau pentru orice anotimp.
Cacaoa, visinele si incredibila compozitie pe baza de oua si de faina se numara printre "vedetele" care intregesc checul.
Checul- preparare si ingrediente
Sursa: Vocea.biz
Atunci cand prepari checul, nu este mare nevoie de inginerie ori de cunostinte gastronomice deosebite. Gospodina trebuie doar sa cunoasca principalele ingrediente care compun aceasta minunata prajitura pufoasa si delicioasa.
Astfel, pentru a realiza una dintre cele mai gustoase si, in acelasi timp, cele mai frecvent intalnite retete, mostenite de la strabunii nostri, bucataresele au nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 8 oua
- o cana si jumatate de faina
- o cana de ulei
- trei cani de zahar
- o lingura de cacao
Ouale se bat bine cu telul sau cu mixerul, pana in momentul in care se obtine o compozitie omogena. Pentru a se omogeniza, in ouale amestecate intens se adauga o cana de ulei, trei cani de zahar si o cana si jumatate de faina, pentru inchegare. Compozitia astfel obtinuta se amesteca bine bine, pana cand se obtine o pasta tare, care se poate aseza in forme dreptunghiulare speciale. Cantitatea de faina se poate ajusta pe loc. Aluatul nu trebuie sa fie prea tare, deoarece, in urma procesului de coacere, checul nu mai pastreaza textura sa fina si pufoasa.
Separat, se ia o parte din aluatul preparat din oua, faina, ulei si zahar, se pune intr-o farfurie distincta, se adauga, apoi, o lingura de cacao si se amesteca pana cand in momentul in care compozitia prinde o culoare maronie.
Pregatirea pentru coacere
Aluatul creat initial se aseaza in forme speciale dreptunghiulare, unse, in prealabil, cu un strop de ulei si o mana de faina, Se pune un strat de aluat, compozitia cu cacaco si, in cele din urma, a doua jumatate din compozitia preparata initial din oua. Se incalzeste cuptorul pret de 3-5 minute, dupa care se introduc formele, se regleaza cuptorul la 200 de grade. Checul se lasa sa se coaca aproximativ 30 de minute, urmarind, din cand in cand, sa nu se arda.
Sursa: Banana&Chocolate
Serviti cu drag- pofta buna!
Dupa ce se coace suficient de bine, checul se scoate de la cuptor, se aseaza pe aragaz, pe un platou special, si se lasa sa se raceasca.
Se poate servi rece, este mult mai gustos. Deasupra se poate prasara un pliculet de zahar vanilinat, care ii confera un aspect placut ochiului.
De retinut! In lunile de vara, gospodinele pot folosi visine in loc de cacao. Acestea dau compozitiei un gust dulce-acrisor placut si o imbinare de culori perfecta.
Pofta buna si la mai multe prajituri de acest gen!
Similare