cupio.ro/

Ce facem daca depasim necesarul zilnic de proteine animale?

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Alimentatia dezechilibrata este, adesea, un factor primordial in declansarea unor unor afectiuni cronice ale ficatului si ale rinichilor. O dieta echilibrata presupune un consum proportional adecvat de proteine animale si de cele de origine vegetala.

Proteinele sunt transformate in substante cum ar fi acidul uric, ureea sau creatinina. In acest sens, analizeze uzuale sunt principalii indicatori care ne arata o buna functionare ale celor doua organe interne vitale pentru sanatatea omului.

Ficatul-principalul responsabil in activitatea de procesare de proteine animale

proteine animale si vegetale

Sursa: www.dreamstime.com

Din punct de vedere anatomo-fiziologic, ficatul este responsabil de scindarea de proteine animale din hrana. Produsul final, astfel rezultat, intra in sange si este cunoscut sub numele de acid uric.  Din sange, acidul uric este transportat, la rinichi, unde va fi filtrat si excretat in urina in proportie de 70%.

Supra-productia de acid uric nu e, initial, o boala propriu-zisa, ci un factor de risc metabolic. Dupa consumul de proteine animale din carne, oua, branzeturi rezulta deseuri pe care organismul le elimina din sange in urina. Cele mai importante sunt: acidul uric, creatinina si ureea.

Aceste substante se gasesc in mod normal, in sange, in concentratii mici. Pot deveni insa otravitoare pentru organism, daca depasesc un anumit nivel de concentratie.

Micul dejun-o sursa bogata de proteine animale

omleta-sursa bogata de proteine animale

Sursa: Flickr

Considerata a fi cea mai bogata masa a zilei, micul dejun asigura un aport energic insemnat, dar este si o sursa bogata de proteine.

De exemplu, o omleta cu sunca si branza consumata dimineata furnizeaza 80% din necesarul zilnic al unui adult. In plus, daca la pranz consumam un gratar, iar seara peste, specialistii ne avertizeaza ca depasim cu 90% necesarul zinic de proteine animale.

Pentru a evita supra-solicitarea organismului, medicii recomanda un consum sporit de apa, care joaca rolul unui mecanism reglator diluand cantitatea de proteine ce este transportata prin sange.

De la ficat la rinichi-cum sunt filtrate rezidurile si cum asiguram o hidratare corespunzatoare

proteinele animale se absorb la nivelul rinichilor

Sursa: www.apfeld-medizin.de

Medicii cred ca ficatul este locul principal unde are loc orice timp de transformare a unei surse de proteine pe care o luam din alimentatie. Apoi, rinichiul filtreaza rezidurile si permite reabsorbtia proteinelor.

Daca apar foarte multe proteine in urina, albuminele, inseamna ca functia rinichiului nu e normala, Ureea este, de asemenea, un produs al descompunerii proteinelor din hrana. Se formeaza la nivelul ficatului. Ureea din sange arata gradul de hidratare al organismului.

Valorile creatininei reprezinta o alta analiza ce descrie functia renala.

In situatia in care pacientul prezinta o valoare a creatininei in limita inferioara a valorilor normale, medicii recomanda un consult de specialitate, deoarece, foarte probabil, o pierderea din celulele functionale ale rinichiului poate avea loc.

La fel de indicata este solicitarea unei opinii avizate in cazul unor valori situate in limita superioara a normalului. In acest caz, poate fi vorba despre o insuficienta renala, insa, un diagnostic precis nu se poate pune decat dupa interpretarea rezultelor analizei de clearance la creatinina.

 

melimeloparis.ro