Nelipsita de pe mesele traditionale de Sfintele Pasti ale romanilor, carnea de miel vine la pachet cu o serie de beneficii. Carnea de miel este considerata de catre nutritionisti drept un aliment extrem de sanatos datorita continutului ridicat de seleniu.
Ca textura, vorbim de o carne frageda, usor de preparat, cu un aport nutritional prin intermediul caruia organismului noastru ii sunt furnizate 30,4 grame de proteine, 9,4 grame de grasime, 215 calorii si 1,2 grame de fier. In ceea ce priveste profilul lipidic, carnea de miel contine 95 de grame de colesterol!
Mai mult, mielul este si un furnizor important al complexului de vitamine B: B1, B2, B5, B6, B9, B12 si Biotina, vitamine cu un puternic impact asupra metabolismului.
Asadar, consumand cu moderatie carne de miel de Paste, prevenim acumularea excesului de homocisteina din corp si reducem, astfel, riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculare.
Desi carnea rosie a fost adesea contestata si blamata de catre medicii nutritionisti, mielul este un aliment care aduce multiple beneficii organismului uman.
In primul rand, acesta este cunoscut pentru aportul bogat in proteine, 100 de grame furnizand aproximativ 60% din cantitatea zilnica de proteine recomandate.
In plus, este bogat in zinc, fapt ce contribuie la fortifierea sistemului imunitar, la accelerarea procesului natural de vondecare a ranilor si la echilibrarea nivelului de zahar din sange. 100 de grame de carne de miel asigura aproximativ 38% din necesarul zilnic de zinc.
De asemenea, mielul contine o cantitate apreciabila de vitamila B12. Din aceste considerente, consumul de miel previne anemia, permite metabilizarea proteinelor, grasimilor si carbohidratilor. Este benefic pentru sistemul nervos.
Fierberea si gatirea la temperaturi scazute sunt cele mai cunoscute modalitati de a prepara carnea de miel in conditii optime pentru a-i conserva proprietatile sale nutritive. Se poate insa gati si la gratar sau la cuptor, sub forma de stufata.
Pentru a fi usoara si usor digerabila, se tine in bait de otet sau vin timp de 24 de ore.
Carnea de miel ar trebui insa consumata cu prudenta de catre persoanele alergice, cele care sufera de afectiuni hepatice sau renale cronice, colesterol ridicat, trigliceride crescute, ori de catre cele care se confrunta cu exces de greutate. Continutul ridicat de grasimi saturate se poate depozita, foarte usor, pe artere, favorizand aparitia bolilor cardiovasculare sau instalarea hipertensiunii arteriale.
Se poate prepara si sub forma unei delicioase ciorbe de miel, care prezinta avantajul de a pastra mult mai fidel vitaminele si mineralele esentiale pentru organism.
Nu in ultimul rand, din organele de miel gospodinele prepara un delicios drob, o idee geniala pentru un mic dejun satios si sanatos!