Daca luna iunie am avut ca fructe de sezon ciresele iar in a doua parte, visinele, bogate in vitamina C si surse excelente de antioxidanti, in luna aceasta nu trebuie sa pierdem prilejul de a gusta caisele. Aceastea pot fi consumate ca atare, dar pot fi preparate si sub forma de compot, dulceata, gem sau inghetata, toate aceste variante pot fi la fel de hranitoare pentru noi toti. Ele sunt fructe de guloare galbena – portocaliu, ce fac parte din familia rozaceelor.
Ele sunt cultivate foarte mult pe continentul american, in America de Nord si America de Sud, dar si in emisfera sudica, in Noua Zeelanda. Cu timpul, s-au raspandit si pe continentul european, fiind prezente in tari precum Grecia, Bulgaria sau Romania, care le ofera suficienta caldura pentru a se dezvolta si a da rod din belsug.
Ca aport nutritinal, din articolul ” Caisele, proprietati si beneficii pentru sanatate”, publicat pe csid.ro, aflam ca ele sunt foarte bogate din punct de vedere nutritional. “O singura caisa, în stare proaspătă de o dimensiune medie vă oferă 4,6% din vitamina C, 3,7% din vitamina A, 3,3% din cupru, 2,7% din fibre, 2,5% din potasiu și doar 17 calorii! Ea este strans legată de piersici și prune in gustul lor”, ne informeaza medicii.
In primul rand, sunt benefice pentru ochi, pentru mentinerea sanatatii viziuale si previn degenerarea maculara, o boala legata de procesul de imbatranire. Ele ajuta la intarirea nervilor oculari. Pentru acestea, este bine sa consumi doua-trei portii intr-o singura zi.
In al doilea rand, atunci cand ajung la maturitate si sunt bine coapte, acestea sunt o sursa bogata de antioxidamti si au capacitatea de a creste productia acestora. In plus, sunt bogate in carotenoizi si fitonutrienti si alti oxidanti puternici. Caisele sunt bogate in vitamina A datorita prezentei unui nivel ridicat de betacaroten. Deci, vei avea un risc mai mic de a face cataracta sau glaucom, conform art “Caise – vitamine si minerale din belsug”, de pe “Ce se intampla doctore?”.
In al treilea rand, datorita beneficiilor furnizate sistemului imunitar, asigura o imbunatatii a starii generale de sanatate a organismului uman. O persoana care le consuma intr-o cantitate mai mare sunt mai putin predispuse contractarii unor infectii si tulburari.
Caisele uscate sunt cele mai bune surse de fibre alimentare. Ele contin un tip special de fibre, care sunt mult mai benefice omului. Contin fibre solubile bogate, ce sunt mai usor de dizolvat, care ajuta la descompunerea acizilor grasi si la absorbirea nutrientilor din produsele alimentare.
Datorita continutului ridicat de vitamina C, potasiu si fribre alimentare, caisele sunt mana cereasca pentru sistemul cardiovascular. Din acest motiv, specialistii sustin, pe pagina “Sfatul Medicului”, ca aceste fructe, consumate frecvent, protejeaaza sistemul cardiac, previn ateroscleroza, infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. “Daca vitamina C proteajeaza
inima de actiunea radicalilor liberi, potasiul scade presiunea arteriala, relaxand vasele de sange, iar fibreele elimina excesul de colesterol care se poate depune pe peretii arterelor”.
Asadar, recitind acest articol, pot spune ca ai toate motivele sa consumi aceste fructe minunate.