cupio.ro/

Buna Vestire- mare sarbatoare a crestinatatii

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Denumita si Blagovestenia ( termenul corespondent in slavona), Buna Vestire se situeaza in randul marilor sarbatori pe care intreaga crestinatate ortodoxa o praznuieste la data de 25 martie a fiecarui an.

Marele praznic aminteste de momentul in care Arhanghelul Gavriil  s-a aratat Sfintei Fecioare Maria si i-a vestit ca va naste pe Fiul lui Dumnezeu.

Sarbatorita diferit in lumea occidentala, Buna Vestire este una dintre cele mai vechi sarbatori atestate documentar. Sursa religioasa si temeiul teologic al acestui mare praznic este, evident, Sfanta Scriptura, care face trimitere directa la momentul aratarii Arhanghelului Gavriil, dandu-i marea veste a minunii inzestrata cu har  Dumnezeiesc.

In lumea rasariteana, Buna Vestire este sarbatorita la data de 25 martie, pentru a fi in stransa corelatie cu sarbatoarea Nasterii Mantuitorului IIsus Hristos, celebrata la data de 25 decembrie.

Buna Vestire in marturisirile Sfintei Scripturi

Sursa: stirileprotv.ro

Sarbatoarea Bunei Vestiri este suprins de catre evanghelistul Luca, in capitolul I, versetele 26-38:

"Iar in a sasea luna a fost trimis ingerul Gavriil de la Dumnezeu, intr-o cetate din Galileea, al carei nume era Nazaret, catre o fecioara logodita cu un barbat care se chema Iosif, din casa lui David; iar numele fecioarei era Maria. Si intrand ingerul la ea, a zis: Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei. Iar ea, vazandu-l, s-a tulburat de cuvantul lui si cugeta in sine: Ce fel de inchinaciune poate sa fie aceasta? Si ingerul i-a zis: Nu te teme, Marie, caci ai aflat har la Dumnezeu. Si iata vei lua in pantece si vei naste fiu si vei chema numele lui Iisus.

Acesta va fi mare si Fiul Celui Preainalt se va chema si Domnul Dumnezeu Ii va da Lui tronul lui David, parintele Sau. Si va imparati peste casa lui Iacov in veci si imparatia Lui nu va avea sfarsit. Si a zis Maria catre inger: Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu stiu de barbat? Si raspunzand, ingerul i-a zis: Duhul Sfant Se va pogori peste tine si puterea Celui Preainalt te va umbri; pentru aceea si Sfantul care Se va naste din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema. Si iata Elisabeta, rudenia ta, a zamislit si ea fiu la batranetea ei si aceasta este a sasea luna pentru ea, cea numita stearpa. Ca la Dumnezeu nimic nu este cu neputinta. Si a zis Maria: Iata roaba Domnului. Fie mie dupa cuvantul tau! Si ingerul a plecat de la ea".

Astfel, Evanghelia reprezinta unica sursa teologica documentara veridica, care atesta importanta si semnificatia acestui mare praznic.

Buna Vestire- semnificatii si traditii

Buna Vestire- semnificatii

Sursa: Doxologia.ro

Marea veste pe care Maica Domnului a primit-o din partea Arhanghelui Gavriil este inceputul mantuirii omului. Mantuitorul Nostru Iisus Hristos s-a intrupat din Fecioara pentru a veni pe pamant spre mantuirea neamului omenesc si pentru a ierta pacatele oamenilor. Sfintii Parinti, marii duhovnici si teologi ai neamului romanesc afirma, cu tarie ca "Mantuirea este un dar de la Dumnezeu". Insa pentru a da roade, participarea omului la acest dar este imperios necesara, caci fara ea, mantuirea nu ar fi posibila. Dumnezeu nu forteaza si nici nu anuleaza libertarea omului in lucrarea mantuirii. Asa cum Intruparea Domnului nu se petrece fara acordul Sfintei Fecioare Maria, asa si mantuirea omului tine de vointa lui Dumnezeu de a-l sfinti, dar si de dorinta si convingerea puternica a omului de a fi sfintit.

La moment de mare praznic, Biserica Ortodoxa Romana, respectand canoanele Sfintilor Parinti, a randuit dezlegare la peste, vin si undelemn, in semn de bucurie pentru Intruparea Mantuitorului. In decursul celor 40 de zile ale Postului Pastelui, Buna Vestire este una din cele doua zile in care se ingaduie consumul de peste.

 

 

 

melimeloparis.ro