Odata cu venirea perioadei de frig la noi in Romania, sezonul racelilor si gripelor este in plina dezvoltare, mai ales in orasele aglomerate, unde mijloacele de transport si colectivitatea ( scoala, locul de munca), reprezinta sursele cele mai frecvente de imbolnavire. Prin urmare, alimentatia adecvata sezonului virozelor ne ajuta sa luptam contra acestora si ne intaresc sistemul imunitar.
Inca de la aparitia primelor simptome (nas infundat, dureri de cap, febra, dureri de gat) puteti lua masuri pentru a diminua disconfortul produs de aceste manifestari. Nu va autoadministrati medicamente, mai ales antibiotice decat la recomandarea medicului, in cazul in care acesta constata ca exista si o infectie. In caz contrar, antibioticele nu numai ca nu au nici un efect asupra virusurilor care cauzeaza guturaiul si gripa, dar pot duce la scaderea imunitatii organismului.
Medicul iti poate indica, in cele mai dese situatii doar medicamente cu efect antiviral. Pe langa tratamentul medicamentuos, este necesar sa va odhniti suficient de mult ( este de preferat sa dormiti cel putin 7-8 ore pe noapte) pentru a ajuta organismul sa se refaca.
In cazul gripei, de multe ori se impune repausul la pat, timp de cel putin 2-3 zile. Evitati eforturile fizice intense si nu va expuneti la frig, curent sau umezeala (organismul este deja slabit si pot aparea complicatiile) si beti multe lichide (ceaiuri, supe, sucuri proaspat stoarse de fructe) pentru a preintamplina deshidratarea. Nu este necesar sa va imbracati foarte gros.
Din alimentatia zilnica in cazul virozelor sau al gripelor nu trebuie sa lipseasca, in primul rand, usturoiul. Acesta, contine peste douazeci de substante antivirale si antibacteriene si este cel mai puternic antigripal natural cunoscut. Consumul lui este recomandat dupa mesele principale. Pentru prevenirea imbolnavirii, mestecati cate o jumatate de catel de usturoi dimineata, la pranz si seara.
Ca tratament pentru raceala, zdrobiti patru-cinci catei de usturoi, amestecati-i cu 10 lingurite de miere de albine si luati din acest preparat cate o lingurita din jumatate in jumatate de ora.Aceleasi proprietati antivirale si de combatere a germenilor microbieni il are si ceapa datorita alicinei.
In ceea ce priveste alimentatia de catre trebuie sa aveti grija atunci cand sunteti racit, este bine sa analizati efectele condimentelor, alcoolului, cafelei si a lactatelor in aceasta perioada, mai ales daca urmati tratament cu antibiotice.
Evitati, pe cat posibil, mai ales in perioadele de evolutie ale bolii, condimentele sau alimentele iuti: piper, mustar iute, hrean este recomandat sa se consume doar in cantitati moderate; vor fi consumate cu atentie pentru ca pot produce iritatii ale mucoaselor, dar sunt permise pentru ca au efect decongestionant nazal, favorizand drenajul mucozitatilor
In al doilea rand, trebuie sa tineti cont de faptul ca, in timpul racelilor, globulele albe (mai exact neutrofilele), care au rolul de a distruge virusurile, devin letargice si nu pot apara eficient organismul atunci cand exista aport de zahar in dieta; asadar dulciurile si glucidele ar trebui eliminate din alimentatie pe parcursul racelii.
De asemenea, contrar opiniilor stravechi, medicii ne recomanda sa evitam produsele lactate in aceasta perioada, deoarece exista studii clinice care arata ca anumite componente ale laptelui determina eliberarea de histamine in organism, substanta care contribuie la agravarea congestiei nazale.
Mai mult decat orice bauturile alcoolice trebuie interzise pentru ca deshidrateaza organismul, favorizeaza eliminarea vitaminei C din corp si incarca suplimentar ficatul deja extenuat de lupta cu toxinele bolii; in cazul in care apetitul este redus, consumul de alimente solide nu trebuie considerat prioritar, atata timp cat se consuma lichide suficiente.
Nu in ultimul rand, cafeaua si ceaiul negru trebuie consumate cu maxima prudenta, pentru ca au efect diuretic si deshidrateaza organismul, concentrand toxinele care pot duce la aparitia simptomelor racelii.
Daca aveti grija la alimentatia de zi cu zi in anotimpurile reci, veti reusi sa aveti un organism mai puternic si pregatit sa faca fata luptei cu virusii si bacteriile.