cupio.ro/

Alimentatia in caz de raceala si gripa

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Alimentatia in sezonul virozelor

Odata cu venirea perioadei de frig la noi in Romania, sezonul racelilor si gripelor este in plina dezvoltare, mai ales in orasele aglomerate, unde mijloacele de transport si colectivitatea ( scoala, locul de munca), reprezinta sursele cele mai frecvente de imbolnavire. Prin urmare, alimentatia adecvata sezonului virozelor ne ajuta sa luptam contra acestora si ne intaresc sistemul imunitar.

Inca de la aparitia primelor simptome (nas infundat, dureri de cap, febra, dureri de gat) puteti lua masuri pentru a diminua disconfortul produs de aceste manifestari. Nu va autoadministrati medicamente, mai ales antibiotice decat la recomandarea medicului, in cazul in care acesta constata ca exista si o infectie. In caz contrar, antibioticele nu numai ca nu au nici un efect asupra virusurilor care cauzeaza guturaiul si gripa, dar pot duce la scaderea imunitatii organismului.

Recomandari in caz de raceala sau gripa

Medicul iti poate indica, in cele mai dese situatii doar medicamente cu efect antiviral. Pe langa tratamentul medicamentuos, este necesar sa va odhniti suficient de mult ( este de preferat sa dormiti cel putin 7-8 ore pe noapte) pentru a ajuta organismul sa se refaca.

In cazul gripei, de multe ori se impune repausul la pat, timp de cel putin 2-3 zile. Evitati eforturile fizice intense si nu va expuneti la frig, curent sau umezeala (organismul este deja slabit si pot aparea complicatiile) si beti multe lichide (ceaiuri, supe, sucuri proaspat stoarse de fructe) pentru a preintamplina deshidratarea. Nu este necesar sa va imbracati foarte gros.

Consumati zilnic usturoi si ceapa

 

alimentatia pentru raceala

Sursa: Public Domain Pictures

Din alimentatia zilnica in cazul virozelor sau al gripelor nu trebuie sa lipseasca, in primul rand,  usturoiul. Acesta, contine peste douazeci de substante antivirale si antibacteriene si  este cel mai puternic antigripal natural cunoscut. Consumul lui este recomandat dupa mesele principale. Pentru prevenirea imbolnavirii, mestecati cate o jumatate de catel de usturoi dimineata, la pranz si seara.

Ca tratament pentru raceala, zdrobiti patru-cinci catei de usturoi, amestecati-i cu 10 lingurite de miere de albine si luati din acest preparat cate o lingurita din jumatate in jumatate de ora.Aceleasi proprietati antivirale si de combatere a germenilor microbieni il are si ceapa datorita alicinei.

Bai calde daca aveti guturai

In cazul in care aveti temperatura, simtiti frisoane, sau la inceput de raceala (asa-numitul guturai),  incepe sa va curga nasul si apare durerea de gat, baile fierbinti sunt recomandate pentru a opri boala in faza incipienta. Umpleti cada cu apa incalzita la 37 grade C si stati in ea timp de 30-45 de minute. Dupa baie, masati-va corpul cu un prosop si petreceti macar o jumatate de ora sub paturi, la caldura. Aceste bai, nu numai ca relaxeaza, dar au si un puternic efect antigripal, deoarece scad considerabil rezistenta microbilor.

Recurgeti la supele calde si la fructele cu un continut bogat de vitamina C

Considerata mai degraba aliment decat medicament, supa calda mai ales supa de pui, asezonata din belsug cu patrunjel si marar, este recomandata persoanelor racite. Prin continutul de substante naturale al legumelor din compozitia ei, supa calda este benefica pentru gat si caile respiratorii superioare.
Conform unor studii, supa de pui reduce procesele inflamatorii care fac mucoasele nasului si faringelui sa produca mucus. Pentru cei care sufera de raceala, supa de pui calmeaza tusea, stranutul si reduce secretiile nazale. De aceea, ea este vazuta ca un element ce trebuie introdusa in alimentatia specifica sezonului rece.
De asemenea, este recomandat sa consumati suc natural de portocale, lamai sau grepfruit care contine vitamina C. Sucul obtinut de la citricele stoarse, alaturi de doua lingurite de miere, coaja rasa de la fructe si apa, se lasa la macerat o ora sau doua, dupa care se bea. Aceasta combinatie contine vitamina C, agenti antiinfectiosi foarte puternici si reduce febra. Pentru a avea efect contra racelii, se beau trei - patru pahare, intr-un interval de 12 ore.
alimentatia raceala

sursa: melbournedoula.blogspot.com

Precautii in alimentatie

In ceea ce priveste alimentatia de catre trebuie sa aveti grija atunci cand sunteti racit, este bine sa analizati efectele condimentelor, alcoolului, cafelei si a lactatelor  in aceasta perioada, mai ales daca urmati tratament cu antibiotice.

Evitati, pe cat posibil, mai ales in perioadele de evolutie ale bolii, condimentele sau alimentele iuti: piper, mustar iute, hrean este recomandat sa se consume doar in cantitati moderate; vor fi consumate cu atentie pentru ca pot produce iritatii ale mucoaselor, dar sunt permise pentru ca au efect decongestionant nazal, favorizand drenajul mucozitatilor
In al doilea rand, trebuie sa tineti cont de faptul ca, in timpul racelilor, globulele albe (mai exact neutrofilele), care au rolul de a distruge virusurile, devin letargice si nu pot apara eficient organismul atunci cand exista aport de zahar in dieta; asadar dulciurile si glucidele ar trebui eliminate din alimentatie pe parcursul racelii.

De asemenea, contrar opiniilor stravechi, medicii ne recomanda sa evitam produsele lactate in aceasta perioada, deoarece exista studii clinice care arata ca anumite componente ale laptelui determina eliberarea de histamine in organism, substanta care contribuie la agravarea congestiei nazale.

Mai mult decat orice bauturile alcoolice trebuie interzise pentru ca deshidrateaza organismul, favorizeaza eliminarea vitaminei C din corp si incarca suplimentar ficatul deja extenuat de lupta cu toxinele bolii; in cazul in care apetitul este redus, consumul de alimente solide nu trebuie considerat prioritar, atata timp cat se consuma lichide suficiente.

Nu in ultimul rand, cafeaua si ceaiul negru trebuie consumate cu maxima prudenta, pentru ca au efect diuretic si deshidrateaza organismul, concentrand toxinele care pot duce la aparitia simptomelor racelii.

Daca aveti grija la alimentatia de zi cu zi in anotimpurile reci, veti reusi sa aveti un organism mai puternic si pregatit sa faca fata luptei cu virusii si bacteriile.

melimeloparis.ro