Relatia de cuplu presupune multe sacrificii si compromisuri din partea ambilor parteneri. De foarte multe ori, diferentele de personalitate, cultura sau conceptii despre viata creeaza o bariera de netrecut intre parteneri. Discutiile in cuplu devin, adesea, contradictorii, iar prapastia creata continua sa se adanceasca, lasand, uneori urme adanci pentru ambii parteneri. Dupa o perioada tumultoasa in care ai incercat, prin diferite metode, sa mentii aprinsa flacara iubirii si sa te focusezi spre recastigarea pasiunii de odinioara, in viata de cuplu poate aparea si o perioada de acalmie, in care sa te gandesti la modul cel mai serios daca se merita sa mai dai o sansa relatiei si sa dai restart, pentru a o lua de la capat.
Dupa lungi serii de frustrari acumulate, psihologii si terapeutii marturisesc ca relatia trece printr-o etapa de criza majora. Pe fondul unui consum intens de energii interne, cuplul este deja pregatit sa renunte la tot. Terapeutii ne sfatuiesc, in acest caz, sa mai dam o sansa si o perioada de ragaz relatiei noastre. De foarte multe ori, partenerul de vine este cel care are momente in care regreta faptele, se simte umilit si coplesit de situatie si incerca prin orice mijloace sa depaseasca bariera de netrecut care sta in calea comunicarii dintre cei doi parteneri.
Pentru ca relatia sa se reinscrie pe un fagas normal, specialistii in terapia de cuplu ne propun cateva metode pentru a da un restar relatiei:
Este foarte greu sa te armonizezi mai ales atunci cand provii din medii familiale diferite. Potrivit specialistilor, lipsa de comunicare reprezinta, in majoritatea cazurilor, punctul nevralgic al oricarei relatii. In plus, unii parteneri s-au obisnuit sa comunice intr-un mod defectuos, fapt care adanceste propastia, nu estompeaza diferentele. Comunicarea bazata de dialog, ascultare si respect reciproc este cheia succesului in orice relatie de durata.
Asadar, vorbeste pe un ton normal, nu ridica vocea si incearca sa iti exprimi nemultumirile intr-o maniera civilizata, fara a aduce prejudiciu de imagine persoanei dragi. Nu il intrerupe pe interlocutor, vine si momentul in care iti vei putea exprima punctul de vedere!
Atunci cand iti propui sa dai un restart relatiei tale si sa stergi cu buretele urmele adanci lasate de ranite din trecut, nu uita ca atentia si compasiunea fata de partenerul tau te ajuta sa consolidezi si mai mult legatura care va tine impreuna. Fie fiinta este unica prin felul sau de a fi, la fel si greselile tin strict de unicitate, personalitatea si caracterul fiecarui individ. Retine faptul ca poti modela caractere, asa ca este de datoria ta sa ii intelegi frustrarile si nemultumirile partenerului pentru a putea trece cu discretie peste etapele ceva mai delicate din viata voastra.
Sprijina-l, empatizeaza si iarta-l daca simti ca regretele sale exprimate sunt sincere! O simpla vorba buna in situatii dificile poate face adevarate minuni.
In momentul in care intentionezi sa dai un restart unei relatii, sa readuci in memorie amintirile cele mai sumbre ale trecutului poate fi cel mai urat lucru posibil. Nu doar ca destabilizeaza si mai mult relatia. Dar poate trezi amintiri neplacute si conduce la neintelegeri ireconciliabile.
Psihologii ne atrag atentia ca acele cupluri care se bazeaza pe o comunicare sanatoasa, constructiva, sunt constiente de faptul ca situatiile conflictuale trebuie solutionate in mod sistematic. Intr-o comunicare eficien
Cuplurile care au la baza o comunicare sanatoasa, insa, stiu ca fiecare situatie trebuie dezbatuta si rezolvata pe rand. Dintr-un astfel de cuplu manipularea, furia sau prietenii care vin in ajutor pentru a ajuta o parte sau alta lipsesc.