Dacă în sezonul rece am discutat despre urgențele medicale cu care ne putem confrunta, de data aceasta, pentru că suntem în apropierea vacanțelor am discutat despre situațiile care ne pot aduce la camera de gardă. Dr. Cristian Pandrea, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR a fost invitat în emisiunea CSID Live, pentru a discuta despre cele mai frecvente urgențe medicale din sezonul cald.
Temperaturile crescute pot duce la insolație și expunerea la soare poate da arsuri. Iată ce sfaturi are Dr. Cristian Pandrea pentru iubitorii de vară și de vacanțe și ce ar trebui ei să facă în astfel de situații.
„Insolația este un sindrom, un ansamblu de semne și simptome. Simptomele resimțite de pacienți, semnele pe care le vedem noi atunci când evaluăm pacientul care se poate încadra de la codul roșu, trecând prin codul galben, la cel verde, în funcție de cât de severe sunt semnele și simptomele respective. Acum să revenim la ce avem de făcut în legătură cu asta.
În primul rând că sezonul cald și temperatura ridicată reprezintă un factor de risc pentru sănătatea oamenilor. Destul de sever și care nu numai că e sever teoretic, dar se și întâmplă practic o mulțime de situații medicale de urgență. Din această cauză, situațiile astea medicale pot fi de urgență. Se pot întâlni la oameni sănătoși, tineri ș.a.m.d. care au tendința să n-aibă grijă sau să-și spună „domnule, eu sunt puternic, sunt sănătos și tânăr și n-o să mi se întâmple nimic”. Și atunci expunerea prelungită pentru ei nu e o problemă sau nu pare să fie o problemă, dar ei vin sau se adresează serviciilor de urgență cu acele simptome clasice de hai să zicem hipertermie sau de insolație. Insolația se manifestă în variate grade de severitate, de la pur și simplu stare de oboseală, astenie fizică, durere de cap, greață.
Niște simptome care, hai să zicem, că se pot întâlni și în alte tipuri de boli. Dar sunt evident în legătură și putem face legătura cu faptul că expunerea la soare a fost prelungită sau la o temperatură ridicată. Mai mult, ea se întâlnește mai frecvent și ăsta e un factor de risc suplimentar. Dacă acest lucru, expunerea la soare se face în timpul efortului fizic, unui efort fizic intens care solicită în plus organismul, pe lângă factorul agresor temperatura ridicată.
Dar există și varianta agravării unor boli cronice în prezența și expunerii prelungite la temperaturi ridicate, cum ar fi bolile cardiovasculare. Temperatura ridicată care solicită organismul pentru adaptare prelungită la așa ceva poate decompensa o afecțiune cardiacă, cum ar fi boala cardiacă ischemică. Se poate complica un sindrom coronarian acut, adică cu un infarct miocardic. Eventual, sigur se complică de multe ori, mult mai des decât ce am spus mai devreme cu crize hipertensive la pacienții hipertensivi”, a explicat în emisiunea CSID Live Dr. Cristian Pandrea, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR.
Sursa: Youtube / Ce se întâmplă, doctore?