Este promovat ca remediu pentru o listă lungă de afecțiuni, dar ce poate face, de fapt, uleiul de cocos? Află care sunt ideile greșite despre acest ulei pentru a evita dezamăgirile.
Nu este deloc adevărat. În cadrul studiilor realizate persoanele care au consumat uleiul de cocos au obținut o circumferință mai redusă a taliei, dar toți participanții începuseră deja și au menținut pe toată durata studiilor o dietă specială pentru a slăbi. În aceste condiții nu se poate spune că numai uleiul de cocos a redus grăsimea abdominală. Având în vedere că majoritatea uleiurilor vegetale reprezintă grăsimi este suficient să folosești 1-2 linguri pentru a găti legumele, carnea, cerealele integrale sau pastele.
Din păcate, uleiul de cocos nu poate realiza acest obiectiv. Singurul lucru care poate stimula metabolismul este reducerea ponderii de țesut adipos. Cu cât vei avea mai multă masă musculară, cu atât vei arde mai multe calorii. Deși unele componente cum este cafeina pot stimula într-o mică măsură metabolismul, uleiul de cocos nu are asemenea rezultate.
Acest lucru se întâmplă foarte rar și nu este vorba despre un gust identic. Uleiul de cocos virgin, nerafinat, va avea o ușoară aromă care îți amintește de nucile de cocos. Cu toate acestea, dacă scopul tău nu este gustul ci beneficiile pentru sănătate, probabil că ar fi bine să te orientezi spre un alt ulei vegetal cu un punct de ardere mai ridicat.
Aproximativ jumătate din acizii grași din uleiul de cocos reprezintă acid lauric, care are un efect antifungic și antimicrobian. Cercetările în acest domeniu continuă și nu ai niciun motiv să consumi o cantitate ridicată de ulei de cocos. Caloriile se vor acumula rapid și ai putea avea probleme din cauza excesului de grăsimi.
Deși nu crește riscul de boli cardiace, nici nu are un efect miraculos de protecție asupra inimii. O lingură de ulei de cocos conține mai mult de jumătate din totalul de grăsimi saturate pentru o zi.
Nu exagera pentru că vei favoriza creșterea colesterolului. În unele studii s-a observat că uleiul de cocos poate crește colesterolul „bun” de tip HDL, fără să afecteze nivelul celui „rău” de tip LDL. Având în vedere că uleiul extravirgin de măsline poate să reducă inclusiv colesterolul LDL este clar că uleiul de cocos nu este cea mai bună opțiune disponibilă.