Turmericul cunoscuta si sub denumirea de curcuma sau sofran indian, este o planta foarte cunoscuta pentru proprietatile sale antiinflamatoare, avand abilitatea de a inhiba activitatea si procesele secundare metabolice inflamatorii, precum si alte enzime si hormoni care moduleaza inflamatia. De-a lungul timpului, a fost demonstrat stiintific ca aceasta substanta poate contribui la incetinirea degradarii articulare, la diminuarea disconfortului articular, la imbunatatirea mobiloitatii si flexibilitatii articulatiilor.
In anul 1280, pe cand se afla in calatoria sa prin China, descoperind aceasta minunata planta, celebrul navigator al perioadei Descoperirilor Geografice, Marco Polo, a consemnat, in jurnalul sau de calatoriile, urmatoarele aspecte: “Exista aici o leguma, care are proprietatile, culoare si mirosul sofranului, insa nu este sofran. Localnicii il folosesc pentru condimentarea mancarii.” De atunici si pana in zilele noastre, turmericul este unul dintre cele mai utilizate condimente in gastronomia asiatica, insa aceasta mai mult decat un simplu condiment. Mai tarziu, in anul 1815, cercetatorii au reusit sa sintetizeze substanta activa din turmeric-curcuma, in anul 1870 s-a obtinut forma cristalizata a curcuminei, in timp ce in secolul XX, studiile efectuate au evidentiat beneficiile pentru sanatate ale turmericului si implicit, ale curcuminei.
Prin potentialul sau, aceasta are numeroase proprietati antiinflamatoare, antioxidante, antimicrobiene si confera protectia anticancerigena. Se apreciaza folosirea sa in mai mult de 150 de afectiuni, dintre care este foarte util sa enumeram:
Mai mult decat atat, un studiu realizat in anul 2012 si publicat in revista “Phytotherapy Research” a confirmat utilitatea utilizatea in cazul poliartritei reumatoidei daca se foloseste turmericul, precum si contributia sa la imbunatirea starii de sanatate a organismului.
In concluzie, nu numai ca are numeroase beneficii culinare, oferind mancarii tale un gust aparte, curcuma are o serie proprietati recunoscute si atestate medical si care fac din ea o planta mult mai buna si mai eficienta decat multe altele.
Sursa: Revista de Samatate, nr 4 din mai 2016
Publicat de: Roxana