Dr. Emel Nuraltay, medic specialist obstetrică-ginecologie, a subliniat în primul rând faptul că responsabile pentru tulburările de ciclu menstrual au fost prima variantă a virusului SARS-COV-2 și tulpina Delta.
"Menstruațiile au devenit neregulate, e adevărat că nu pe o perioadă foarte lungă de timp. Salutar este faptul că aceste tulburări sunt tranzitorii. La un interval de 3-6 luni de la vindecarea infecției, aceste tulburări au dispărut.
Noi punem aceste tulburări pe seama stresului provocat de infecție virală. Aceasta la momentul inițial, în absența vaccinului care a adus clar un beneficiu în tot ceea ce înseamnă evoluția și tratamentul pacienților infectați cu SARS-COV-2.
În faza inițială, când nu aveam la dispoziția vaccinul, constatam acea pneumonie severă, cu sindromul inflamator generalizat care se adresa tuturor aparatelor și sistemelor.
Într-adevăr, pe lângă acest sindrom inflamator accentuat, vorbeam și de niște tulburări de coagulare. Pacienții primeau în marea lor majoritate și anticoagulante. În acest context, pe lângă tulburările hormonale care au apărut în urma infecției, în legătură directă cu aceasta, și tratamentele primite de paciente au influențat într-o oarecare măsură ciclicitatea, ritmicitatatea, fluxul și durata ciclului menstrual.
Salutar este că aceste probleme au fost tranzitorii, nu au afectat fertilitatea femeilor. Am fi putut bănui că există în contextul sindromului inflamator generalizat și o inflamație a mucoasei uterine. Aceasta ar fi putut genera menstruațiile abundente de care s-au plâns o serie de femei tinere aflate în perioadă fertilă.
Dar examenele ecografie și monitorizarea ulterioară au arătat, odată cu diminuarea sindromului inflamator generalizat, aceeași evoluție și la nivelul organelor genitale interne.
Miturile legate de infertilitate post infecție cu COVID-19 sau post vaccinare sunt doar mituri" ne-a declarat dr. Emel Nuraltay.
Ce sfaturi are medicul Emel Nuraltay, Șef Secție Obstetrică Spitalul Clinic SANADOR, pentru femeile cu tulburări menstrual post COVID-19 puteți afla din materialul video!
Website: www.csid.ro
Facebook – http://bit.ly/2WpKjVp
Instagram – http://bit.ly/2S95ZWy
Twitter - http://bit.ly/2UoxeK8
Intră si TU în comunitatea CSID de pe Facebook: http://bit.ly/2tiCWl3
Sursa: Youtube / Ce se întâmplă, doctore?