Colonoscopia, denumită și endoscopia digestivă inferioară, este procedura endoscopică prin care se examinează tractul digestiv inferior compus din intestin subțire, colon și rect. Mai multe despre colonoscopie ne-a vorbit Dr. Oana Dolofan, medic primar gastroenterologie, Clinica SANADOR Floreasca.
Când este indicată o colonoscopie?
„Medicul poate recomanda colonoscopie în prezența anumitor simptome digestive, pentru diagnosticul unor modificări ale analizelor de sânge sau de scaun, dar și în cazul unor pacienți asimptomatici. În categoria pacienților asimptomatici care au indicație de colonoscopie se înscriu persoanele cu vârstă peste 45 de ani. De ce e bine să fac colonoscopie? Chiar dacă nu mă supără nimic, dar am peste 45 de ani pentru că s-a constatat că în populația generală, la vârsta peste 45 de ani și chiar mai devreme, la cei cu istoric de cancer de colon în familie crește riscul de apariție a polipilor de colon și a cancerului de colon.
Polipii de colon sunt niște excrescențe care apar la nivelul peretelui intestinal, care sunt asimptomatice și care în timp pot crește și se pot transforma într-un cancer de color. Colonoscopia este cea mai bună metodă de diagnostică a acestor polipi și, în plus, permite extragerea lor în majoritatea cazurilor.
Simptomele pentru care medicul recomandă colonoscopia pot fi prezența sângelui în scaun, durerile abdominale, modificări de aspect sau de frecvență a scaunului. Și aș vrea să accentuez faptul că dacă avem scaune cu sânge este foarte important să ne prezentăm la medic pentru investigații suplimentare. Anemia feriprivă este o indicație de colonoscopie pentru a identifica o potențială sursă de sângerare și de pierdere de fier la nivelul colonului. Creșterea markerilor tumorali în sânge este o indicație pentru colonoscopie digestivă. Un test de hemoragii oculte, adică de sânge ascuns în scaun, pe care să nu îl vedem cu ochiul liber pozitiv este o indicație de colonoscopie.
Colonoscopia, de asemenea poate fi efectuată din motive terapeutice, pentru extragerea unor corp străini, de exemplu sau pentru montare de stenturi”, a explicat pentru „Ce se întâmplă, Doctore?” Dr. Oana Dolofan, medic primar gastroenterologie, Clinica SANADOR Floreasca.
➡️ Dacă ți-a plăcut acest video dă subscribe canalului nostru de Youtube. Apasă pe clopoțel dacă vrei să primești notificări cu noutăți- https://bit.ly/3LsqZQf
➡️ „Ce se întâmplă, Doctore?” (www.CSID.ro) este cel mai cunoscut brand românesc dedicat promovării sănătății, nutriției corecte, frumuseții și stilului de viata echilibrat care livrează zilnic cititorilor săi știri, articole și emisiuni video, cu sfaturi utile, studii de ultimă oră și informații susținute de cei mai buni experți din România și străinătate.
Redactorii www.CSID.ro alături de colaboratorii site-ului, medici și specialiști experimentați, prin informațiile furnizate online ajută publicul să facă cele mai bune alegeri în viață,
Website: http://www.csid.ro
Facebook – http://bit.ly/2WpKjVp
Instagram – http://bit.ly/2S95ZWy
Twitter - http://bit.ly/2UoxeK8
➡️ Intră si TU în comunitatea CSID de pe Facebook: http://bit.ly/2tiCWl3
Sursa: Youtube / Ce se întâmplă, doctore?