Histeroscopia este o procedură ginecologică minim invazivă ce presupune introducerea unui endoscop cu fibră optică prin colul uterin în cavitatea uterină. Care sunt avantajele acestei proceduri, dar și când este recomandată, ne-a explicat Dr. Ciprian Cristescu, medic primar obstetrică-ginecologie, șeful secției de chirurgie ginecologică laparoscopică din Spitalul Clinic SANADOR.
Histeroscopie: de câte tipuri este?
„Este de două tipuri: este histeroscopia diagnostică, în care se face o investigare a cavității uterine și histeroscopia operatorie, în care se tratează diferite afecțiuni ale cavității uterine.
Histeroscopia diagnostică ajută, în principiu, la reevidențierea malformațiilor uterine sau la prezența de diferite tumori în cavitatea uterină sau inclusiv în tratamentul infertilității de cauză uterină. Iar histeroscopia operatorie sau chirurgicală tratează ce s-a descoperit pe de o parte, pe de altă parte, acum de când cu ecografiile transvaginale care sunt mult mai precise decât cele abdominale, o parte din patologia cavității uterine poate fi diagnosticată ecografic și atunci se trece direct la histeroscopie operatorie”, a explicat pentru „Ce se întâmplă, Doctore?” Dr. Ciprian Cristescu, medic primar obstetrică-ginecologie, șeful secției de chirurgie ginecologică laparoscopică din Spitalul Clinic SANADOR.
Pregătirea pacientei pentru procedură
„Pacienta trebuie să aibă analizele de secreție absolut normale, altceva nu este nevoie. Vizavi de discuția cu pacienta, dacă vrea să vadă sau, de obicei, în histeroscopia diagnostică și operatorie se face anestezie generală pe venă, pentru că, în general, sunt puține histeroscopii care durează mai mult de 20-25 de minute, la cele care se știe dinainte, de exemplu de un fibrom mare.
Atunci pacienta discută cu anestezistul și poate să aleagă ori rahianestezia dacă vrea să vadă, pentru că la rahianestezie nu este adormită, ori anestezia generală în care adormi și atunci doar îi povestim noi. Avantajul este că putem înregistra această intervenție și ulterior vine pacienta cu înregistrarea și noi putem să explicăm tot ce s-a întâmplat și de ce s-a întâmplat”, a explicat Dr. Ciprian Cristescu, medic primar obstetrică-ginecologie, șeful secției de chirurgie ginecologică laparoscopică din Spitalul Clinic SANADOR.
Sursa: Youtube / Ce se întâmplă, doctore?