Testele genetice sunt importante pentru stabilirea unui tratament personalizat al cancerului, oferind posibilitatea unui management oncologic mult mai eficient. De aceea este recomandată testarea genetică pentru anumite tipuri de cancer, în cazul pacienților care au rude apropiate diagnosticate cu anumite afecțiuni oncologice, despre care ne-a vorbit într-un interviu, Conf. Dr. Viorica Rădoi, medic primar genetică medicală, coordonatoarea Departamentului de Genetică Medicală SANADOR.
Afecțiuni oncologice în care testarea genetică poate fi salvatoare
„Astăzi sunt foarte multe tipuri de cancer, atât pentru adulți, cât și pentru copii, atât tumori solide, cât și boli hematologice maligne, care pot beneficia de informațiile obținute în urma unor teste genetice, informații care sunt utile pentru tratament. Se spune că dacă știm că avem o predispoziție la un anumit tip de cancer, diagnosticul precoce este esențial și înseamnă că trebuie să ne facem teste genetice periodic”, ne-a explicat Conf. Dr. Viorica Rădoi, medic primar genetică medicală, coordonatoarea Departamentului de Genetică Medicală SANADOR.
„Ele ne pot arăta sau nu o predispoziție și medicul genetician, în funcție de rezultat, atunci când rezultatele sunt pozitive, evident, adică indică o predispoziție crescută pentru a dezvolta cancere, medicul va face un plan de îngrijire personalizat pentru fiecare pacient în parte. Acel plan de îngrijire personalizat se referă practic la teste de screening pe care trebuie să le facem periodic.
Acest „periodic” sigur că diferă în funcție de tipul de risc pe care îl avem în timp, în funcție de tipul de organ pentru care avem risc crescut să facem tipuri de cancer, de la șase luni la 12 luni sau poate mai devreme, dacă apar anumite semne de alarmă. Deci diferă în funcție de tipul de mutație pe care o identificăm și de tipul de cancer pe care încercăm să-l căutăm.
Dar e foarte important pentru că putem apela la metode de screening specifice, care nu fac toate parte din rutina noastră obișnuită, pe care ar trebui să o avem ca și profilaxie, chiar dacă nu avem nimic în istoricul familial”, a adăugat specialistul.
➡️ Dacă ți-a plăcut acest video dă subscribe canalului nostru de Youtube. Apasă pe clopoțel dacă vrei să primești notificări cu noutăți- https://bit.ly/3LsqZQf
➡️ „Ce se întâmplă, Doctore?” (www.CSID.ro) este cel mai cunoscut brand românesc dedicat promovării sănătății, nutriției corecte, frumuseții și stilului de viata echilibrat care livrează zilnic cititorilor săi știri, articole și emisiuni video, cu sfaturi utile, studii de ultimă oră și informații susținute de cei mai buni experți din România și străinătate.
Redactorii www.CSID.ro alături de colaboratorii site-ului, medici și specialiști experimentați, prin informațiile furnizate online ajută publicul să facă cele mai bune alegeri în viață,
Website: http://www.csid.ro
Facebook – http://bit.ly/2WpKjVp
Instagram – http://bit.ly/2S95ZWy
Twitter - http://bit.ly/2UoxeK8
➡️ Intră si TU în comunitatea CSID de pe Facebook: http://bit.ly/2tiCWl3
Sursa: Youtube / Ce se întâmplă, doctore?