S-a vehiculat ideea că stresul pozitiv este acel stres declanșat de emoțiile pozitive. Însă Teodora Bahnă, psiholog, ne-a explicat într-una dintre emisiunile Ce se întâmplă doctore Live că nu există stres pozitiv.
"Stresul psihologic apare doar atunci când sistemul natural de autoreglaj este copleșit de emoții neplăcute", a spus încă de la început Teodora Bahnă, psiholog. Studiile din ultimii zece ani arată că emoțiile plăcute ajută la reglajul emoțiilor neplăcute și că ele în sine nu pot provoca stres. În schimb, dacă suntem în contextul în care ne simțim stresați din cauza unei situații, emoțiile și sentimentele plăcute ne vor ajuta să depășim momentele de stres.
Stresul psihologic este o reacție psihică și emoțională urmată de modificările din mediul intern și extern care provoacă niște trăiri negative, emoții și sentimente complexe care depășesc capacitatea noastră de reglaj. Noi, oamenii, avem capacitatea să trecem și prin experiențe plăcute și prin experiențe mai puțin plăcute și, totuși, să revenim la o stare de echilibru. Însă, în anumite situații, suntem copleșiți de ceea ce se întâmplă, nu ne mai putem ajuta singuri să ne reglăm trăirile și atunci intrăm în starea de stres. Atunci când ne confruntăm cu situații neplăcute, putem simți furie, tristețe, deprimare, dezamăgire, frustrare. Toate acestea presupun stres.
Studiile științifice spun că atunci când simțim stres pe o perioadă de mai mult de o lună, ne aflăm în prezența stresului cronic, atunci când simțim aproape numai senzații, emoții și trăiri neplăcute în marea majoritate a timpului. Oamenii ajung să intre în stresul cronic din motive complexe, dar sunt importante istoricul personal, contextul de viață a persoanei care au vulnerabilizat persoana și structura psihologică a acesteia. Pot fi, însă, anumite situații atât de traumatizante și tragice care să streseze orice persoană, indiferent de structura de persoanlitate sau de istoricul personal.
Este important să apelăm la un specialist atunci când simțim că suntem în prezența stresului cronic!
Website: www.csid.ro
Facebook – http://bit.ly/2WpKjVp
Instagram – http://bit.ly/2S95ZWy
Twitter - http://bit.ly/2UoxeK8
Intră si TU în comunitatea CSID de pe Facebook: http://bit.ly/2tiCWl3
Sursa: Youtube / CSID.ro - Ce se intampla, Doctore? video channel