Apropierea examenelor, a evaluarilor nationale, indiferent de tipul sau amploarea acestora sunt, de multe ori, responsabile de declansarea asa-numitei anxietati legate de examene. Metodele populare de invatare, bazate pe citire, subliniere si repetare nu produc, de foarte multe ori, rezultatele asteptate. Pentru a combate stres-ul legat de pregatirea examenelor, psihologii scolari propun mai multe tehnici eficiente de invatat. Trei dintre acestea vor fi dezbatute, pe larg, in cuprinsul prezentului articol.
Cei drept, vechile tehnici asigura o pregatire asidua pentru testele ce urmeaza sa fie sustinute in perioada imediat urmatoare. Insa, aceste metode nu favorizeaza memoria de lunga durata. Astfel informatia nu va fi stocata pentru o perioada lunga de timp, iar o parte insemanta a cunostintelor nou dobandite vor fi uitate.
Potrivit psihologilor, este evident ca sistemul de invatamant romanesc favorizeaza memorarea mecanica si reproducerea informatiilor. Insa, pentru ca acestea sa poata fi stocate si utilizate ulterior, este nevoie de metode moderne.
Aceste tehnici eficiente de invatat fac ca procesul de asimilare a cunostintelor sa fi nu numai placut, dar si eficient pe termen lung. Doarece timpul este un indicator pretios in ziua de astazi, metodele moderne de invatare ii vor ajuta pe elevi, studenti sau adulti sa parcurga materia intr-un timp cat mai scurt.
Pomodoro este un termen ce provine din limba italiana, insemnand ”rosie”. Termenul face referire, de asemenea, si la acele cronometre de bucatarie care aveau forma unei rosii.
Pomodoro este o tehnica eficienta de invatat, practica si usor de adoptat de catre oamenii de toate varstele.
Ce presupune aceasta metoda? In primul rand, structurarea materialului si concentrarea asupra materialului de invatat pret de 25 de minute. Dupa aceasta perioada de studiu intens, urmeaza 5 minute de pauza. Pauza poate fi folosita atat in scop recreativ, pentru a lua putin aer proaspat, pentru a face ceva miscare sau pentru a servi o cana de cea sau o gustare.
Dupa cele 5 minute de pauza, se reia materialul, repetand procedura de 4-5 ori. Dupa acest ciclu, se ia o pauza mai mare, dupa care se revina la lectia respectiva.
Aplicarea corecta a metodei se poate realiza cu ajutorul cronometrului instalat pe telefon sau a unei aplocatii descarcate de pe internet.
Fie ca ne place sau nu, metoda testarii este poate una dintre cele mai recunoscute tehnici eficiente de invatat la care apelam pentru a ne evualua cunostintele.
Tehnica se poate aplica gradual, la finalul fiecarei lectii, a unei unitati de invatare sau chiar sfarsitul materiei ce trebuie pregatita.
Testarea se poate aplica fie prin intermediul unor instrumente de evaluare, mai mult sau mai putin complexe, a intrebarilor si a verificarii conexiunii logice intre diferite informatii. Putem pune, asadar, intrebari legate de un anumit eveniment, proces, putem sa raspundem singuri la acestea in gand sau putem scrie ce am retinut.
Pedagogii sunt, asadar, de parere, ca testarea este una dintre acele tehnici eficiente de invatat cu o putere mare de reusita. Se poate aplica tuturor tipurilor de subiecte, discipline de invatamant. Recurgea frecventa la metoda in cauza va avea, deci, un impact pozitiv asupra dezvoltarii unor noi competente. Pentru a da roade, materialul trebuie lasat sa se ”sedimenteze” timp de 1-2 zile si abia apoi se poate evalua gradul de insusire a materiei.
Impartirea materialului pe perioade mai lungi de timp este cea de-a treia din cele mai importante tehnici eficiente de invatat. Metoda ajuta la o mai buna consolidare si actualizare a materiei, stimuland memoria de lunga durata.
Invatarea se realizeaza intr-un maniera extrem de productiva, relaxata si rapida pe intreg semestrul sau pe intreaga durata a cursului.
Spre deosebire de tehnica invatarii peste noapte, este una din acele tehnici care presupune structurarea uniforma a materialului. Materia este impartita in sesiuni de studiu la intervale de timp regulate. Se poate invata lectie cu lectie, pret de o ora pe zi sau la doua zi, cu ajutorul tehnicii Pomodoro. A doua zi, se realizeaza recapitularea lectiei timp de o ora.
Dupa 4-5 repetari, se poate reveni asupra materialului dupa o saptamana sau doua.
Aceste tehnici eficiente de invatat, utilizate independent sau separat, vor conduce la rezultatele scontate.