Sugestii de jucarii educative pentru un copil istet

Sugestii de jucarii educative pentru un copil istet

Nu exista parinti pe lumea asta care sa nu isi doreasca un copil istet. De cum se nasc cei mici, parintii incep sa-i citeasca povesti, sa-i descrie lumea in care au venit sau sa-i puna muzica, toate pentru a-i dezvolta copilului istetimea.

Jucariile au o importanta foarte mare in dezvoltarea si educarea copilului, de aceea este recomandat sa alegem cu grija orice obiect ii oferim micutului pentru amuzament. Psihologii ne sfatuiesc de ce anume trebuie sa tinem cont atunci cand cumperam un joc sau o jucarie, in functie de varsta pustiului.

Varsta si jucariile pentru un copil istet

Desigur, varsta are un rol fundamental in alegerea tipului de jucarii compatibile cu gradul de dezvoltare psiho-somatica a celui mic.

Pentrub a avea un copil istet, in primul an de viata, psihologii ne recomanda jucariile frumos colorate, cele care scot diferite sunete, mingile din cauciuc, fara accesorii ce pot pune in pericol viata copilului. Din cauza ca in aceasta perioada cei mici sufera de dureri ale gingiilor, pentru ca le ies primii dintisori, pot fi folositoare si jucariile din cauciuc, pe care le vor “rontai”.

Dupa un an, copilul incepe sa mearga si sa vorbeasca la aceasta varsta, asa ca e fascinat de modul in care jucariile raspund la actiunile sale. Sunt de preferat orice fel de jucarii care scot zgomote, spun o litera a alfabetului ori o poezie sau canta o melodie. Daca bebe este expus limbajului, va fi determinat sa inceapa sa pronunte si el cateva silabe. Puzzle-urile simple, cuburile cu forme si carti de colorat ii stimuleaza intelectul. Iata reteta succesului pentru a avea un copil istet inca de la aceasta varsta frageda!

Intre 3 si 6 ani, opilul incepe sa prinda gustul independentei si va dori sa se joace singur. Jocurile pe calculator sunt “la moda”, iar micutii incep sa le practice de la varste din ce in ce mai fragede. Puzzle- urile de dificultate crescuta, seturile de constructii cu piese de tip Lego sunt si ele foarte agreate de cei mici si ii ajuta sa-si dezvolte indemanarea si logica.

Jucarii pentru un copil istet de varsta scolara

Scoala implica, adesea, un proces de maturitazare continua a celui mic si de adaptare la colectivitate. De asemenea, primii ani de scoala sunt esentiali in construirea unor relatii de prietenie si de socializare cu colegii de clasa.

copil istet jocuri creative
Sursa: avantaje.ro

Joaca pentru copiii aflati la aceasta varsta cere abilitati, strategie si coordonare, de aceea pentru ei jocurile de societate, masa de fotbal si jocurile clasice devin o mare provocare. De asemenea, micutilor le place sa exploreze diferite modele din lumea adultilor si cauta noi informatii si experiente prin joc. Sunt potrivite echipamentele de gimnastica, bicicleta, rolele, puzzle-urile, jocurile video, monopoly, cartile.

Odata incheiat ciclul primar,  copilul deja capabil sa citeasca singur, sa se uite la televizor sau sa  foloseasca computerul. Mai mult, este pasionat de realitatea virtuala, dar si de ultimele inovatii si descoperiri ale erei tehnologice.

Pentru a avea un copil istet, dar si pentru a-i dezvolta inteligenta, specialistii ne recomanda enciclopediile, bicicletele, rolele. In vederea dezvoltarii creativitatii, sunt preferate jucariile care se asambleaza, papusile cu diverse accesorii.

Un copil istet se dezvolta pe tot parcusul copilariei si adolescentei sale. Indiferent de modul in care contribuim la dezvoltarea sa cognitiva, este foarte important sa il incurajam sa faca lucruri practice care ii sunt la indemana, ii plac si ii satisfac curiozitatea.

 

Facebook Comments
Comenteaza folosind FaceBook

Adauga comentariu