Cu totii stim ca somnul este vital pentru sanatatea si buna functionare a organismului nostru, insa putini suntem cei care respectam numarul de ore optim de odihna, adecvat categoriei de varsta din care facem parte. In timpul somnului, se secreta hormonii responsabili de functionarea creierului si de buna dispozitie a omului: serotonina, dopamina si melatonina, ultimii doi sunt neurotransmitatori esentiali pentru sistemul nervos central. Pe langa faptul ca, nerespectarea perioadei de odihna contribuie la accentuarea senzatiei de oboseala in ziua ce urmeaza si se observa o scadere a capacitatii de munca a subiectului in cauza, care nu mai are abilitatea de a actiona si a gandi la parametri optimi, aceasta poate conduce si la aparitia unui deficit de serotonina, care, in timp, se accenteaz, si poate determina instalarea atacurilor de panica sau, mai grav, a depresiei.
Mai mult decat atat, in absenta unei suficiente relaxari a activitati cerebrale pe timpul noptii, potrivit opiniilor specialistilor, publicate pe divahair.ro, preluate si de realitatea.net, pot aparea o serie de probleme, dintre care este bine sa amintim:
sursa: wikipedia
Somnul este vital pentru mentinerea sanatatii si vitalitatiii organismului, este foarte important sa iti stabilesti o serie de reguli si sa iti faci un program de dormit echilibrat si sa incerci sa respecti, cat se poate orele de culcare si de trezire. Daca pentru un adult sanatos sunt necesare 8-9 ore de somn zilnic, acum sa analizam si sa luam in parte fiecare categorie de varsta. Nu inainte, trebuie sa mentionam, urmand opiniile avizate si prezente pe pagina de internet realitatea.net, ca lipsa odihnei nu poate fi suplinita nici macar de o cana mare de cafea sau de un ceai verde, ori o bautura energizanta, care ne da falsa impresiei de trezire, revigorare si o senzatie puternica de energie, potrivit realitatea.net.
Totusi, sa revenim la numarul de ore pe care trebuie sa le petrecem noaptea dormind. Este bine de observat faptul ca, potrivit doctorului neurolog, Phyllis C. Zee, citata pe site-ul eva.ro, este indicat ca nou-nascutii sa doarma intre 14-15 ore, dintre care 10 in timpul noptii si 3 ore pe timp de zi, in functie si de cerintele fiziologice ale organismului fiecaruia. Cand mai creste, copilul are nevoie de un numar mai redus de ore de dormit, de la 12-14 ore, la vasrta de 1-2 ani, se ajune la 10-13 ore la prescolari. Scolarii de varsta mica si medie au nevoie de 10-11 ore, iar adolescentii de aproximativ 9 ore, conform eva.ro, in timp ce pesoanele varstnice dorm doar 6-8 ore.
Ca o ultima idee, este bine de mentionat ca un rol esential ca sa te trezesti energic a doua zi este sa respecti somnul in intervalul ora 22-02 noaptea, atunci cand se formeaza serotonina si cand neurotransmitatorii trebuie sa functioneze la maxim, si vom vedea ca in dimineata urmatoare ne vom trezi cu o mai mare pofta de viata.