cupio.ro/

Simboluri Craciun pentru sarbatori pline de lumina si de farmec

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Daca te gandesti la simboluri Craciun, nu poti spune decat doua cuvinte simple, insa pline de semnificatie: fermec si lumina. Craciunul, sarbatoarea Nasterii Mantuitorului, aduce in casele fiecarui roman un strop de bucurie in suflete si speranta de mai bine in anul ce va urma.

Traditionalul brad de Craciun, luminitele, beteala, globuletele sau ghirlandele sunt printre cele mai renumite si consacrate simboluri Craciun din intreaga lume.

Odata cu intrarea in atmosfera de basm a sarbatorilor la inceputul lunii decembrie, decoratiunilor de Craciun isi fac aparitia pretutindeni: pe strada, in zonele centrale ale orasului, dar si deopotriva in casele oamenilor, impodobind bradul de Craciun si luminand casa cu speranta si bucurie.

Iata, deci, o scurta prezentare a fiecaruia dintre aceste simboluri Craciun si semnificatie pe care o capata cu prilejul zilelor de Craciun:

Bradul de Craciun

Bradul de Craciun este, de peste 500 de ani, unul dintre acele simboluri Craciun raspandite in intreaga lume. Impodobirea bradului de Craciun este poate una dintre cele mai iubite traditii din tara noastra, odata cu asteptarea, in seara de Ajun, a lui Mos Craciun. Bradul de Craciun simbolizeaza, in principal, dragostea infima a Mantuitorului Iisus Hristos. Nu in ultimul rand, pomul de Craciun este simbolul vietii si luminii infinite prin acele de brad care sunt indreptate in sus, catre cer.

Traditia impodobirii bradului de Craciun dateaza inca din secolul al XVI-lea, aceasta provenind de la popoarele germanice.

Luminitele de Craciun

Al doilea in ordinea acelor simboluri Craciun nelipsite din casele oamenilor este reprezentat, cu siguranta, de luminitele de Craciun.

In pom, la geam sau pe strazile principale ale oraselor luminitele de Craciun reprezinta stelele din paradis, urmarite de catre cei 3 magi de la rasarit. Mai mult, steaua din varful bradului este simbolul stelei de la Bethleem, pe care cei trei magi au urmat-o in cautarea pruncului Iisus.

Beteala de Craciun

Beteala, care imbraca bradul de Craciun pe intreaga durata a sarbatorilor de iarna, are o semnificatie aparte.

simboluri Craciun; beteala

Sursa: ProdusArena

Beteala, care a fost folosita prima data in 1610, in Germania, nu era doar argintie, ci chiar era din argint! Acesta oxida repede, aşa ca, de-a lungul timpului, s-au incercat diverse aliaje, care faceau insa ca beteala să fie foarte grea.

Culorile traditionale de Craciun, in special, rosu si verde, sunt simbolul sangelui lui Iisus, iar vedele al vietuu vesnice. Albul este simbolul puritatii si al curateniei.

Globuletele de Craciun

Primele globulete au fost folosite ca simboluri Craciun incepand cu secolul al XIX-lea, mai ales din anul 1847. Primele globuri din sticla erau argintii si au aparut in Germania. Aveau forme de fructe, in special nuci sau de prajiturele.

simboluri Craciun

Sursa: codRosu.ro

Pana la inventarea globurilor, pomii de Craciun erau ornati cu hartie colorata si acadele sau fructe.

Vascul: unul din simboluri Craciun

Nu in ultimul rand, unul dintre acele simboluri Craciun cu o semnificatie aparte este cu siguranta vascul. Vascul este, prin traditie, o planta a Craciunului. Era considerata o planta sacra de catre vechii celti si de catre indienii nativi in America, intrucat ramane vesnic verde si isi pastreaza fructele si pe durata iernii.

Pupatul sub vasc era considerat in Grecia antica, o promisiune ca te vei casatori cu partenerul tau.

Vascul este astazi un simbol al sporului casei dar si o planta cu efecte terapeutice miraculoase. Unul din putinele simboluri Craciun cu utilitate si semnificatie multipla.

 

melimeloparis.ro