Potrivit articolului “Serotonina-mai importanta decat crezi”, publicat in cunoscuta carte a doamnei doctor Virginia Faur intitulata “ Un brevet de viata lunga. Sanatatea este in farfuria ta. Nu-ti cumpara boala!”, serotonina este definita fiind o substanta esentiala pentru functionarea corecta a intregului sistem nervos. Denumita si “hormonal fericirii” este cel mai important hormon cu impact de lunga durata asupra creierului.
Conform opiniei doamnei doctor, 90-95% din substanta se afla in tractul digestiv, deoarece tot acest process incepe cu secretia sa. Mai departe, receptorii transmit celulelor nervoase comanda de secretie a enzimelor si a motilitatii intestinale.
Mai mult decat atat, nivelul acestui hormon influenteaza buna dispozitie, hranirea, somnul si functiile sistemului reproducator.
Daca pana acum s-a crezut ca aceasta este apanajul creierului, in realitate, opinia a fost schimbata radical, deoarece studiile au evidentiat faptul ca serotonina se gaseste doar in procent de 2-3% in creier, majoritatea covarsitoare a sa fiind intalnita la nivel intestinal.
La persoanele sanatoase, “hormonal fericirii” aflata in tubul digestiv este indepartata de molecule transportoare specializate, produse in mucoas intestinului. La pacientii care sufera de sindromul colonului iritabil, se pare ca una din cauze ar fi existent unei deficient in acest process, fapt care permite substantei sa se acumuleze in exces, iar rezultatul nu este altceva decat episoade repetate de diaree. Ulterior, receptorii, bombardati de secretia in exces, se blocheaza, ceea ce duce la constipatie. De aici rezulta si alternanta dintre diaree si constipatie de care se plang persoanele in cauza.
In concluzie, aparatul digestiv nu este conceput doar ca un sistem menit sa lase sa treaca hrana preschimbata in ceva la care ne gandim cu dezgust. El este o adevarata uzina vie si extraordinar de complexa, de al carei mers depinde corecta functionare a celorlalate organe, precum inima, creierul, dar si al celulelor si componentelor subcelulare ale organismului. Intr-o singura propozitie, am putea afirma ca flora intestinala dicteaza daca esti sanatos sau bolnav.
Este foarte bine cunoscut ca deficitul pe care serotonina il intregistereaza la nivelul creierului conduce, in timp, la instalarea numeroaselor afectiuni ale sistemului nervos, dintre care cele mai cunoscute sunt anxietatea, depresia si atacurile de panica. Pentru a suplini aceasta lipsa, este indicat sa avem un somn echilibrat, sa menntinem orele fixe de culcare si de trezire, deoarece, acest hormon minunat, care ne aduce o stare de bine, se sintetizeaza doar pe parcursul orelor de odihna. Mai mult decat atat, nu este sufficient doar sa dormi cele 8 ore/noapte indicate de catre medici, ideal ar fi sa respectam perioadele in care somnul este cu adevarat eficient: intre 22 si 3 noaptea, secretia si activitatea neurotransmitatorilor este maxima.
Daca insa nu puteti pastra intotdeuna orele mai sus imdicate, este de preferat sa consumati fructe si alte alimente care potenteaza producerea elementelor energo-chimice de la nivel cerebral. De exemplu, o banana contine o cantitate importanta de triptofan, care asigura si inlocuieste cu mare succes lipsa de serotonina. De asemenea, in cazul insomniilor, va pot ajuta suplimetele alimentare pe baza de melatonina, iar o mamaliga consumata in mod regular este si ea o buna sursa de dopamina.