Potrivit unui articol aparut in data de 23 martie anul curent in Ziarul Financiar, telecomul, restaurantele, constructiile, pariurile fabricarea de automobile si serviciile IT sunt sectoarele din business care au inregstrat cea mai rapida crestere economica in decursul anului 2016.
Astfel, potrivit datelor statistice publicate de Ziarul Financial in colaborare cu Patronatul Investitorilor Autohtoni, pe primul loc in topul evolutiei se situeaza telecomunicatiile. Acestea au cunoscut o majorare a cifrei de afaceri cu 42%, ajungand, la sfasitul anului trecut o la cifra de afaceri totala de 20095 miliarde de lei. Aceleasi surse afirma ca, la sfarsitul anului 2015, 1964 de companii cu capital 100 % romanesc activau pe piata telecomunicatiilor. In plus, alte 130 de companii cu capital strain au fost inregistrate la finalul aceluiasi an. La o simpla analiza statistica, se poate observa ca ponderea companiilor cu capital strai a fost de 86%, care a depasit-o, categoric, pe cea a companiilor romanesti.
Cercetarile reliefeaza si faptul ca in sectoarele din business din domeniul telecomunicatiilor, aproximativ 41000 de salariati au fost angajati in cursul anului trecut, in crestere cu 16% fata de anul precedent.
Stirea aparuta recent in Ziarul Financiar arata si faptul ca respectiva crestere a fost influentata, in principal, de companiile care investesc in Romania pentru solutii de service furnizate la nivel global. Mai mult, domeniul este unul efervescent, activ, iar salariile atractive reprezinta un bonus in atragerea angajatilor cu varsta de pana in 35 de ani.
Pe locul doi intre sectoarele din business, conform datelor, se afla restaurantele. Cu o cifra de afaceri de peste 10 miliarde de lei, restaurantele au inregistrat un salt de 35% comparativ cu anul precedent.
Explicatia rezida, in primul rand, in cresterea consumului. Scaderea TVA-ului de la 24 la 20% a fost de bun augur pentru cresterea consumului de alimente. .
In acest sector activeaza peste 110000 de salarati, cu 10% mai mult decat in anul precedent. Dintre sectoarele din business de top, domeniul alimentatiei publice este dominat de firme romanesti. Aproape 17500 de companii cu capital romanesc si 950 cu capital strain isi dsfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei. Proportia dintre firmele romanesti si cele straine este de 80-20%.
Pe locul trei top, in ceea ce priveste sectoarele din business se situeaza constructiile. Astfel, lucrarile de geniu civil, lucrarile speciale de constructii si cladirile se situeaza in top 20 de cresteri pe anul trecut.
Cu o cifra de afaceri de 6708 miliarde lei si 29940 de angajati, jocurile de noroc si pariurile sportive ocupa un bine meritat loc 4 al celor mai prolifice sectoare din business in anul 2016. Pentru acest sector, datele oficiale arata ca ponderea companiilor cu capital romanesc si a celor straine este simtitor egala ( 46 la 42%). Explicatia este foarte simpla. In ultimii 10 ani, tot mai multe agentii de pariuri sportive cu sediu in strainatate au si-au deschis puncte de lucru in Romania.
Inasprirea legislatiei a permis, totodata, obtinerea licentei pentru pariuri online. Acest aspect a dat roade, in sensul ca, pe piata autohtona, mult de 400 de operatori ofera servicii de pariuri live sau pre-meci in mediul virtual. De asemenea, majoritatea acestora si-au creat platforme de tranzactionare online, care permit retragerea unor sume de bani.
Asadar, in anul 2016, sectoarele din business au inregistrat o cifra de afaceri impresionanta, de 226885 miliarde lei. Un adevarat record daca ne gandim ca, anul trecut, venitul mediu al romanilor a fost de 2300 lei.
Sectoarele din business cu cele mai mari salarii sunt IT-ul si telecomunicatiile.