cupio.ro/

Schimbarea la Fata: mare praznic inchiat Mantuitorului

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Schimbarea la Fata, mare praznic al crestinatatii inchinat Mantuitorului nostru Iisus Hristos, este sarbatorita anual de catre toti crestinii ortodocsi pe data de 6 august. Sfanta Scriptura ne marturiseste faptul ca, la numai sase zile dupa cele petrecute pe drumul Cezareii, a avut loc Schimbarea la Fata a Domnului, considerata cea mai luminoasa minune din perioada activitatii misionare a Mantuitorului.

Astfel, evanghelistul Luca ne relateaza faptul ca Mantuitorul s-a suit pe Muntele Tabor impreuna cu 3 dintre apostolii sai, Petru, Ioan si Iacov, pentru a se ruga. Potrivit sfintei traditii, Iisus isi alege pe apostolii sai cei mai apropiati pentru a fi martori ai minunilor sale celor mai tainice.

Potrivit textului Sfintei Evanghelii aflam ca, in timp ce Mantuitorul se ruga,  "chipul fetei Sale s-a facut altul si imbracamintea Lui alba stralucind".

Prin aceasta minune, Hristos S-a descoperit, asadar, in acea clipa sub chipul slavei Sale, anticipand biruinta asupra mortii, cand trupul Sau va deveni nestricacios pentru vecie. Deocamdata, minunea reprezinta o portita deschisa asupra lumii de dincolo si un popas luminos pe calea revenirii Fiului la dreapta Tatalui.

Mai mult, intr-un alt sens, minunea aceasta tainica a Schimbarii la Fata poate fi interpretata si in sensul legaturii organice, a dumnezeirii lui Iisus, care este atestata de catre Petru si confirmata pe muntele cel sfant.

Asadar, putem conchide si faptul ca Schimbarea la Fata a fost doar o anticipare a Invierii, ce avea menirea de a deschide ochii apostolilor, care aveau misiunea de a lua parte necontenit la "drama infricosatoare a rastignirii Domnului lor", asa cum ne relateaza sfintii parinti.

De aceea, inainte de a trece prin noaptea intunecata a Patimilor, Mantuitorul le-a ingaduit celor mai apropiati ucenici sa priveasca chipul sau preamarit, "scaldat de lumina pururea fiitoare" (sursa: Crestin Ortodox)

In paralel cu stralucirea chipului Mantuitorului. apostolii au vazut in apropierea lor pe Moise, datatorul Vechiului Testament si pe Ilie, cel mai mare profet al Vechiului Testament, ambii vorbind cu Iisus despre sfarsitul Sau tragic care urma sa aiba loc la Ierusalim, asa cum aflam din Evanghelia dupa Luca.

In completarea celor mai sus mentionate, evanghelistul Matei vine si completeaza istorisirea momentului minunii Schimbarii la fata. Astfel, pe cand Petru vorbea, avu loc o descoperire si mai cutremuratoare. Un nor luminos ii umbri pe apostoli, iar din nor se auzi un glas zicand: "Acesta este Fiul Meu Cel iubit, in Care am binevoit; pe Acesta ascultati-L".

Traditii si superstitii de Schimbarea la Fata

Schimbarea la Fata, acest mare praznic dedicat Mantuitorului, aduce o serie de traditii in diversele colturi ale tarii, multe dintre acestea fiind respectate cu sfintenie de catre oamenii batrani ai satelor.

Scimbarea la Fata: icoana

Sursa: Antena1

In traditia populara exista credinta conform careia in ziua de 6 august nu este bine sa te certi cu nimeni si nici sa fii certat cu cineva, Se crede ca, daca te certi in aceasta zi preasfanta, in aceasta stare vei ramane pentru tot anul.

In localitatile din zona Baraganului, vechea traditie spune ca in aceasta zi nu se lucreaza,  ci doar se merge la Biserica, unde se duc poame din noua recolta. Acestea se sfintesc de catre preot si sunt impartite, apoi, credinciosilor prezenti.

Odata cu acest eveniment profund religios, se pare ca frunzele incep sa se usuce, apele sa se receasca, in timp ce pasarile calatoarea se pregatesc pentru a lua drumul tarilor mai calde. Insectele si taratoarele isi cauta culcusul sub pamant, pregatindu-se, astfel, pentru sezonul rece.

De asemenea, in aceasta perioada se sfintesc gradinile, recoltele si boabele de grau pentru samanat.

Se crede ca daca aceasta zi este insorita, toamna care urmeaza va fi una lunga, imbelsugata si roditoare. Daca, dimpotriva, toamna va fi una mohorata.

Schimbarea la Fata: dezlegare la peste, vin si undelemn

Potrivit traditiei si calendarului crestin ortodox, Biserica a randuit, spre bucuria acestui praznic, zi de dezlegare la peste, vin si undelemn, intrucat ne aflam in plin post al Sfintei Marii.

 

melimeloparis.ro