Probabil ca ai pus cariera pe primul loc sau ti-a luat destul de mult timp pana ai gasit partenerul perfect, ai ajuns la 40 de ani si iti pui intrebarea "Oare am decis prea tarziu ca vreau un copil?". Raspunsul este "Nu". Multe femei trecute de 40 de ani aduc pe lume bebelusi sanatosi. Cu toate acestea, sansele sa ramai insarcitata sunt mult mai mici decat in urma cu cativa ani.
Care sunt sansele de a ramane insarcinata natural, dupa 40 de ani?
Raspunsul depinde in functie de varsta exacta. La exact 40 de ani, sansele sunt de 20%, scazand chiar si pana la 5% in jurul varstei de 45 de ani. Dupa aceasta varsta, sansele de a ramane gravida in mod natural sunt foarte mici, spre inexistente. Cu 15 ani inainte de menopauza, ovulele incep sa scada.
Fertilitatea scazuta nu depinde numai de numarul ovulelor, ci si de calitatea acestora. Ovulele pe care ovarele tale le elimina in fiecare luna pot avea probleme structurale dupa varsta de 40 de ani (anomalii cromozomiale). Astfel se explica sansele ridicate de avort sporton sau de nastere a unui bebelus cu malformatii la femeile mai in varsta.
Care sunt sansele de a ramane insarcinata cu ajutorul tratamentelor de fertilizare?
In primii 3 ani dupa implinirea varstei de 40 de ani, ai sanse de aproximativ 1 din 5 pana la 1 din 10 sanse de a ramane insarcinata. Dupa 43 de ani, rata succesului scade la 1 din 5 pentru fiecare 100 de femei. De la 43 pana la 44 de ani sansele de a ramane insarcinata folosind propriile ovule sunt minime.
Daca ai ajuns la aceasta varsta si iti doresti neaparat un copil, ar trebui sa iei in calcul posibilitatea de a alege un donator de ovule sau de a apela la embrioni inghetati pentru a putea aduce pe lume un bebelus.
Care sunt avantajele si dezavantajele unei sarcini pentru femeile peste 40 de ani?
Sursa Foto: Growing Your Baby
Avantaje
Probabil cel mai important avantaj este faptul ca esti pregatita pentru un copil atat din punct de vedere emotional, cat si financiar. Ai avut suficient timp sa vezi lumea si sunt sanse foarte mari de a fi sigura din punct de vedere financiar.
Fiind o mama mai in varsta, vei fi capabila de a lua decizii intelepte in educatia copilului. Experienta de viata este o dovada ca esti increzatoare in ceea ce priveste modul in care iti vei creste copilul. De asemenea, exista sanse mai mari sa iti alaptezi bebelusul.
Salariul va fi mai mare, cu atat mai mult cu cat ai avut time sa te concentrezi pe cariera. Probabil vei merge inapoi la munca mai rapid si vei primi un salariu mult mai mare decat o mama tanara. Acest lucru se aplica chiar si daca, dupa nastere, decizi sa lucrezi part-time.
Faptul ca esti stabila din punct de vedere financiar este un beneficiu extrem de important, cu atat mai mult cu cat este estimat ca ai nevoie de 15.000 euro pe an pentru a creste un copil in primii patru ani de viata.
Iti vei concentra toata atentia asupra copilului.
Sansele sunt foarte mari sa faci gemeni.
Dezavantaje si riscuri
Exista sanse de doua ori mai mari decat la femeile mai tinere sa te confrunti cu:
Intreaga experienta este mai grea pentru femeile de peste 40 de ani. Este foarte probabil sa:
Aproximativ unu din 200 de bebelusi ai femeilor peste 40 de ani au sindromul Down, comparativ cu unu la 700 pentru mamele intre 35 si 39 de ani si 1 la 1.500 de bebelusi pentru mamele cu varsta cuprinsa intre 20 si 24 de ani.
Din pacate, jumatate dintre femeile de peste 42 de ani pierd sarcina.
Desi se pare ca sunt o multime de lucruri care iti pot aparea pe parcursul sarcinii daca ai peste 40 de ani, tine minte ca sunt o multime de femei care nu au intampinat probleme si au nascul bebelusi complet sanatosi.
Sursa: Baby Centre