cupio.ro/

Sarbatoarea Inaltarii Domnului- mare praznic. Ziua eroilor

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Sarbatoarea Inaltarii Domnului este praznuita de catre Biserica Ortodoxa la 40 de zile dupa Inviere, in joia de dupa saptamana a 6a dupa Paste. Aceasta sarbatoare este cunoscuta in popor si sub denumirea de Ispas. In aceasta zi, privirile si inimile noastre se indreapta spre Muntele Eleon, spre locul Inaltarii la cer a Mantuitorului, asa cum aflam din Ziarul Lumina.

Dupa ce a predicat, a savarsit minuni, a strabatut Tara Sfanta in lung si-n lat, a suportat povara Crucii si a sfaramat legaturile iadului, Fiul lui Dumnezeu s-a aratat ucenicilor si i-a incredintat de realitatea Invierii sale. Le-a aratat ranile sale, a stat la masa impreuna cu ei si a vorbit cu ei, dupa cum ilustreaza aceeasi sursa. Toate acestea sunt, potrivit Ziarului Lumina, dovezi ale faptului ca a biruit moartea si ne-a adus lumina Invierii.

Sarbatoarea Inaltarii Domnului se regaseste in Noul Testament in Evanghelia dupa Luca, la capitolul 24, versetele 36-53.

sarbatoarea Inaltarii Domnului

Sursa: http://www.sfnectariecoslada.ro

la finalul celor 40 de zile, Iisus s-a aratat ultima data ucenicilor sai, le-a fagaduit trimiterea Duhului Sfant si a mers in afara Orasului Sfant. Iisus s-a inaltat la cer de pe Muntele Maslinilor, in prezenta celor Apostolilor, binecuvantandu-i, si a doi ingeri, asa cum aflam din versetul 51 al Evangheliei dupa Luca, facandu-se nevazut pentru ochii lor pe un nor.

Potrivit Sfintei Scripturi, in acel moment, cei doi ingeri s-au aratat zicandu-le Apostolilor: " Barbati Galileeni, de ce stati privind la cer? Acest Iisus care s-a inaltat de la voi la cer astfel va si veni, precum L-ati vazut mergand la cer." Asadar, ingerii le-au vorbit Apostolilor pentru a le alina durerea despartirii de Mantuitorul si pentru a nu se lasa coplesiti.

In acelasi timp, insa, Mantuitorul a dorit sa transmita ce se va reintoarce la sfarsitul veacurilor, atunci cand va avea loc infricosatoarea judecata obseasca.

Semnificatiile pe care le are sarbatoarea Inaltarii Domnului

Sarbatoarea Inaltarii Domnului are o profunda semnificatie, atat pentru ucenici Mantuitorului, dar mai ales pentru noi, crestinii.

In ziua slavitului praznic al Inaltarii, noi retraim, alaturi de Sfintii Apostoli, momentul binecuvantarii divine. Trebuie sa stim ca Mantuitorul nu ne lasa singuri, ci ne promite venirea Sfantului Duh, care se va produce la 10 zile dupa acest praznic. Ucenicii Domnului vor primi puterea Sfantului Duh si se vor dedica misiunii propovaduirii Evangheliei.

sarbatoarea Inaltarii Domnului

Sursa: wikimedia.org

Sarbatoarea Inaltarii Domnului este, asa cum spune Ziarul Lumina, ziua in care "fiecare crestin isi inalta ochii spre cer, dar si ziua in care "Fiul lui Dumnezeu Se inalta, binecuvantandu-ne si ne binecuvinteaza inaltandu-ne".

Sarbatoarea Inaltarii Domnului este considerata de catre teologi ca fiind " deplina indumnezeire a firii umane asumate". Potrivit paginii crestinortodox.ro, "Inaltarea lui Hristos intru slava si sederea Sa de-a dreapta Tatalui este chipul deplinei indumnezeiri a umanitatii Lui. Prin toate actele Sale, intrupare, moarte, inviere El a indumnezeit treptat firea omeneasca pe care a asumat-o, dar prin Inaltare a transfigurat-o pe deplin. Datorita transfigurarii supreme a trupului Sau, Hristos poate deveni interior celor care cred in El. Inaltarea Domnului nu inseamna retragerea Sa din creatie, pentru ca El continua sa fie prezent si lucrator prin Sfantul Duh."

Sarbatoarea Inaltarii Domnului- Ziua Eroilor

In urma hotararilor Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din anii 1999 si 2011, ziua Inaltarii Domnului este dedicata celebrarii si comemorarii eroilor romani, cazuti pe campurile de lupta pentru apararea patriei si intregirea Romaniei. Pomirea acestora de catre biserica are darul de a le oferi un omagiu si cinste pentru actele de vitejie pe care le-au savarsit pentru apararea neamului romanesc si crestinesc.

In toate parohiile din tara se fac slujbe de pomenire si se organizeaza procesiuni la mormintele eroilor cunoscuti si necunoscuti.

Asadar, sarbatoarea Inaltarii Domnului are, odata cu semnificatiile teologice, mantuitoare, si o semnificatie de binecuvantare si bucurie ca Domnul este pururea printre noi si ne ajutorul cuvenit in momentele cheie ale vietii. In timp ce Mantuitorul Iisus Se inalta la cer, ucenicii sai se intorceau cu bucurie in cetatea Ierusalimului, convinsi de menirea lor de a propovadui oamenilor credinta crestina si invaturilor Mantuitorului.

 

 

melimeloparis.ro