cupio.ro/

Salcia-o planta ce are multiple beneficii si proprietati

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Ce este salcia

 Sunt absolut convinsa ca fiecare dintre voi a vazut in decursul vietii cel putin de cateva ori salcia. Aceasta traieste mai ales in zonele de balta, este mare iubitoare de apa, insa s-a aclimatizat a conditiile climei temperate de la noi din tara, asa ca poate fi intalnita pretutindeni in marile orase: parcuri, marginile lacurilor, strazile intens populate sau chiar in curtile oamenilor.

Cum se adapteaza planta conditiilor tarii noastre?

 Din punct de vedere botanic, aceasta planta face parte, potrivit datelor gasite pe wikipedia.org, din familia Salicaceae, care cuprinde o serie de arbusti sau subarbusti cu lujeri elastici si frunze cazatoare. Ea se regaseste in toata emisfera nordica, fiind raspandita, mai ales, pe solurile umede, pe malurile raurilor, iazurilor sau in locurile mai racoroase. Tulpina sa, ce creste in majoritatea cazurilor, stramba, poate atinge inaltimi de 25-30 de metri, in timp ce scoarta este, la inceput neteda, cenusiu-verzui, dupa care, la maturitate, se pot observa crapaturi in lungime, potrivit paginii csid.ro. Conform unui articol publicat pe ziare.com, salcia este cunoscuta ca fiind primul copac de la noi care infrunzeste primavara si care se adapteaza usor la orice timp de schimbari de temperatura, prin urmare, putem afirma cu usurinta ca aceasta este un adevarat vestitor al incalzirii vremii.

Sursa: wikipedia.org

Simbolistica pentru crestinii ortodocsi

  Din punct de vedere religios, acest copac are o semnifiactie aparte, ramurile salciei sunt impartite credinciosilor in ziua de Florii, pentru a fi duse acasa si a binecuvamta casa celui care a luat parte la Sfanta Liturghie si a o feri de diverse pericole si calamitati. Ea simbolizeaza modul in care Mantuitorul lisus Hristos a fost intampinat la intrarea sa triumfala in cetatea Ierusalimului, calare pe un asin, de catre locuitorii acestuia, cu ramuri de finic si maslin. Deoarece la noi in tara, aceste plante nu se gasesc, simbolistica acestora a fost inlocuita de catre acest copac minune, ce are si o serie de propreitati terapeutice pe care le vom prezenta ulterior.

Multiple intrebuintari terapeutice si proprietati

 Putini dintre noi cunosc faptul ca salcia a fost folosita ca remediu terapeutic in afcetiuni reumatice si infectioase inca din Antichitate, chiar de catre celebrul medic grec Hippocrate, care intrebuinta coaja acesteia pentru vindecarea multiplelor afectiuni.

Un medicament minune

Realitatile zilei de azi si lumea in schimbare, au facut ca noi toti sa avem un grad de nervozitate mai ridicat, datorita stress-ului cotidian si a multitudinii de lucruri pe care le avem de rezolvat intr-un timp cat mai scurt. Din pacate, aceste manifestari se transmit si celor de langa noi, in special celor mici, asadar, ne intrebam de ce avem de-a face cu niste copii furiosi.

Cum putem prepara coaja de la acest copac?

   Coaja de salcie se poate administra sub forma de pulbere, infuzie, decoct. Pentru raceala, gripa sau dureri ale oaselor, se face o infuzie din 200 ml de apa clocotita peste doua lingurite de scoarta bine uscata si maruntita si se bea cate doua-trei linguri pe tot cuprinsul zilei. Decoctul se foloseste in caz de nevralgii, dureri reumatismale, febra sau guta, si se prepara din doua linguri de scoarta uscata si maruntita la un sfert de litru de apa, apoi se fierbe 20-30 de minute. Dupa racire, se filtreaza, iar zeama se bea cate doua-trei linguri, pe timpul zilei. Se mai recomnada decoctul si pentru durerile de cat, sub forma de gargara, insa sa nu depasesca temperatura corpului.

 Nu in ultimul rand, coaja de salcie se poate usca si macina, obtinandu-se o pulbere si se consuma in maxim 10 zile, pentru a nu-si pierde proprietatile, si se poate utiliza cu efcet calmant, sedativ, in caz de insomnie, depresie, angoase, pentru care se administreaza 2-3 grame de pulbere pe zi.

Sursa: csid.ro, wikipedia.ro, ziare.com

Publicat de : Roxana

melimeloparis.ro