cupio.ro/

Rinite – afectiuni ce chinuie multi oameni

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Cauzele si tipuri de rinite

Suferi din cauza nasului infundat si ca iti curge nasul  excesiv? Atunci, este semn ca trebuie sa mergi rapid la medic, ca sa stabileasca cauza acestora si tratamentul specific. Daca ai aceste simptome, este clar ca suferi din cauza unei rinite, care constituie, potrivit site-ului medical romedic.ro, “inflamatia mucoasei foselor nazale si se traduce prin congestie nazala,  insotita de rinoree si dureri faciale.”

Conform site-ului medical csid, ro, acestea se clasifica in functie de etiologie, in mai multe categorii:

  • Infectioase
  • Alergice
  • Ocupationale
  • Hormonale
  • Alte cauze, cum ar fi, cele alimentare sau iritatii

In  functie de durata persistentei simptomelor, avem rinite:

  • Cronice
  • Acute

In forma sa cronica, aceasta se caracterizeaza prin persistenta, pe o perioada mai lunga de timp, a manifestarilor care insotesc aceasta afectiune,  alaturi de hipertofia, adica inflamarea cornetelor nazale, care obstructioneaza caile respiratorii, ingreunand respiratia, fapt ce da starea de congestie, rinoree, si lipsa respiratie, mai ales seara si dimineata.

In forma acuta, rinita este provocata de infectii virale la nivelul nasului, care, de obiecei, se vindeca, in 7 zile, cu ajutorul picaturilor.

Cele mai des intalnite forme sunt reprezentate de rinitele alergice, care, conform datelor aparute pe site-ul clinicii reginamaria.ro, afecteaza cam 80-90% din populatia globului, fiind preponderenta la varstele copilariei si la tineri, si apar datorita expunerii la un alergen, cum ar fi praful din casa, acarienii, puful de plop, polenul, mucegaiul, dar si mediului toxic din orasele aglomerate, daca e sa preluam informatiile existente pe romedic.ro.

Cum tratam aceste probleme medicale?

rinite

Sursa: isis-med.ro

In functie de factorul declansator, medicul va stabili si metoda de a inlatura simptomele care perturba un mers normal al vietii, prin recurgerea, fie la picaturile nazale pe baza de corticosteroizi, care insa nu trebuie utilizate mai mult de 10 zile, datorita faptul ca pot crea dependenta si pot avea un impact negativ asupra glandelor suprarenale, care nu vor mai functiona la parametrii ideali. Pentru a evita asemenea complicatii, va invitam sa apelati la folosirea de picaturi create pe baza de sare, care pot avea in componenta, atat propolis, cu rol antiinflamator si de a spori imunitatea la nivel local, dar si echinaceea, cu aport similar. Pe langa faptul ca nu dau dependenta, pot fi folosite pentru o perioada mai lunga de timp, de 3 ori pe zi, cate 3 picaturi. Mai putem apela si la apa cu bicarbonat sau la serul fiziologic, care inlatura congestia, spala caile nazele si reda respiratia normala, chiar si in 3 zile de utilizare. Daca este vorba de o cauza alergica, se mai indica si un antihistaminic pentru 10 zile.

Tratamentul chirurgical

 Atunci cand medicul constata, in urma unei fibroscopii, a investigatiilor preliminare efectuate, dar si a rezultatelor unei radiografii nazale si a unui CT la sinusuri, tratarea chirurgicala, pentru a scapa de rinite. Un rol esential il are fi recurenta acestora precum si istoricul pacientului.

Ca sa nu mai suferi de problemele frecvente cauzate, dar si pentru a micsora durerile pacientilor provocate de interventia pe cate medicul o realizeaza, la unele dintre marile centre ORL scapi de rinite cu ajutorul tehnologiei cu radiofracventa, o metoda neinvaziva, ce necesita doar o minima perioada de spitalizare pentru cel bolnav.

melimeloparis.ro